Külföld

Durvulhat az afgán menekülthullám

24.hu
24.hu

2015. 09. 27. 16:18

Korábban a témában:

Afganisztánból induló menekülthullámtól tart a német kormány a Welt am Sonntag című szerint. Az afgán hatóságok év eleje óta biometrikus útlevelet adnak, amivel német biztonsági körök szerint havonta 100 ezren indulnak útnak. Sokan Iránban, Pakisztánban vagy az Arab Emírségekben akarnak munkát vállalni, de sokan Németországot célozzák meg, és német biztonsági szervek munkatársai új, szabadabb mozgást biztosító útlevélnek tulajdonítják az afgán menedékkérők emelkedő számát.

Miután a német kormány augusztusban 450 ezerről 800 ezerre módosította az idén várható menedékkérőkről adott előrejelzését, Afganisztánban embercsempészek elkezdték terjeszteni, hogy Németország a 800 ezer menedékkérőn felül senkit nem fogad be. Emiatt az afgánok “spontán és tömeges” módon távoznak hazájukból – írta a Welt am Sonntag.

Afganisztánban olyan sokan igényelnek új útlevelet, hogy a hatóság nem győzi a munkát.

“Nincs elég emberünk és nincsenek meg a technikai feltételek ahhoz, hogy időben teljesítsünk” minden kérést – mondta a lapnak az útlevélkiadásért felelős hivatal vezetője, Szajed Omar Szabor. Idén eddig 70 ezer afgán érkezett Európába, és még többen tartanak a kontinens felé – tette hozzá Richard Danziger, a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) afganisztáni képviseletének vezetője.

Év elején az EU-n kívüli nyugat-balkáni országokból érkezett a legtöbb menedékkérő Németországba, az utóbbi hetekben a szíriaiak száma emelkedett. Az Afganisztánban formálódó újabb hullám miatt “a szövetségi kormányban erősödik az aggodalom, hogy a menekültválság a közeljövőben kezelhetetlenné válik” – írta a Welt am Sonntag. A tartományok, városi és községi önkormányzatok kapacitásai már most sem elegendőek a menedékkérők elhelyezéséhez, és a “hatóságok állandósult vészhelyzeti üzemmódban dolgoznak”.

Sunnyognak az adatokkal

Németországban drámai mértékben felerősödött a menekülthullám szeptember elején, a Magyarországról elindult menedékkérők beengedéséről hozott döntés után, de azt nem tudni, hogy mennyi menedékkérő érkezett. Tobias Plate, a belügyminisztérium szóvivője pénteken azt mondta, hogy a tárca továbbra is csak havi adatokat közöl. Ez azt jelenti, hogy majd október közepén lehet hivatalos forrásból megtudni, hogy szeptemberben mennyi menedékkérő érkezett.

A Der Spiegel szombati számában a belügyminisztérium belső kimutatásaira hivatkozva azt írta, hogy a szeptember 13-án bevezetett határellenőrzés révén megindult enyhülés megállt, és az utóbbi napokban ismét felerősödött a menekülthullám. A tartományok Berlinnek küldött jelentései szerint hétfőn csaknem 8500, kedden 6700, szerdán 7800 menedékkérő érkezett.

Az utóbbi hetek folyamatairól leginkább a Deutsche Bahn (DB) vasúttársaság egy tagjának szombati interjújából lehet képet alkotni: Ronald Pofalla a Rheinische Postnak azt mondta, hogy az elmúlt három héten a DB több mint 100 különjáratot indított a menekültválság miatt, és ezeken 130 ezer menedékkérő utazott.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2016. február 26.
A Microsoft informatikai világcég magyarországi székháza az egykori óbudai Gázgyár területén létesült Graphisoft parkban, a főváros III. kerületében.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.