Nagyvilág

Vége a horvát-szerb határzárnak

Miután már mindenkit kitiltott a másik államból a saját területéről a két szomszédos ország most talán enyhülhet a helyzet, hogy a horvátok megnyitották a legfontosabb átkelőt.

Ranko Ostojic horvát belügyminiszter péntek délután bejelentette, hogy a horvát-szerb határon két fontos átkelőnél 17 órakor feloldották a határzárat. Ostojic a migránsok elhelyezésére kialakított opatovaci tábor előtt azt mondta, a Zágráb-Belgrád autópályán fekvő bajakovói, valamint a közeli tovarniki átkelőt megnyitották a személy- és teherforgalom előtt. A többi hat átkelő azonban továbbra is zárva maradt.

A miniszter hozzátette, a horvát kormány fenntartja az álláspontját, hogy ha Szerbia továbbra is ellenőrizetlenül a horvát határ felé irányítja a bevándorlókat, további intézkedéseket tesz. A bejelentés előtt, pénteken az Európai Bizottság magyarázatot követelt Horvátországtól a határzár elrendelése miatt.

A bizottság szerint Horvátország megsértette az Európai Unió Szerbiával kötött stabilizációs és társulási megállapodását.

A határátkelők lezárása miatt éles diplomáciai feszültség alakult ki Horvátország és Szerbia között, a két ország viszonya a délszláv háború (1991-1995) óta nem látott mélységbe süllyedt. Horvátország azzal vádolta Szerbiát, hogy felé irányították az országba érkező migránsokat, miután Magyarország szeptember 15-én határzárat épített ki a magyar-szerb határon, és a migránsok már nem jutottak át Szerbiából Magyarországra.

A horvát hatóságok hétfőn lezárták a bajakovói átkelőt – a két ország közötti legforgalmasabb átkelőt – a Szerbiából érkező kamionok előtt, a romlandó árukat szállítók kivételével. A másik hét átkelőt már múlt pénteken lezárták.

Szerbia szerda éjfélig adott határidőt Horvátországnak a súlyos gazdasági károkat okozó határzár feloldására.

Az ultimátum lejárta után megtiltotta a Horvátországban regisztrált, illetve horvát árut szállító teherautók és áruk belépését. Viszontválaszként a horvátok egyetlen Szerbiában regisztrált járművet sem engedtek be Szerbia felől, és egy ideig a szerb útlevéllel rendelkező emberek sem léphettek be. A horvát hatóságok csütörtökön megnyitották az alsóbbrendű tovarniki átkelőt, de csak a személyforgalom előtt. A szerb rendszámú teherautókat itt sem engedték át.

Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök péntek este 9-re összehívta kormánya ülését, hogy megvitassák a szerb válaszlépések eltörlését – írja az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik