Külföld
Brüsszel, 2015. szeptember 23.
Az Európai Tanács által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Uniónak az EU-ba irányuló illegális bevándorlásról rendezett rendkívüli csúcsértekezletére érkezik Brüsszelben a 2015. szeptember 23-án. (MTI/Európai Tanács/Mario Salerno)

Orbán Bécsben: elfelejthetjük, hogy lenáciztak

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2015. 09. 25. 12:06

A magyar miniszterelnök kész elfelejteni a barátságtalan lépéseket, mert egy csónakban evezünk. Szerinte hatalmas a baj.

A kormányfő pénteken megbeszélést folytatott Werner Faymann osztrák kancellárral és Reinhold Mitterlehner alkancellárral. Ezután a bécsi magyar nagykövetségen tartott sajtótájékoztatót.

Magyarország kész elfelejteni, hogy az osztrákok “lenáciztak minket”, ami – jegyezte meg – abszurd egy osztrák politikustól. A miniszterelnök azt javasolta osztrák tárgyalópartnereinek, hogy a két ország próbálja segíteni egymást, mert “jogi értelemben mostantól egy csónakban ülünk”, hiszen a magyar-horvát határon ugyanaz a helyzet a migráció ügyében, mint az osztrák-magyar határon.

Elutasították a korridort

A Horvátország által javasolt, Ausztria irányába vezető folyosó létrehozását az osztrák vezetés elutasította, mivel az ellentétes az uniós és nemzetközi szabályokkal. A szerb határőrizeti rendszer bevált, már csak 100-150 határsértőt fognak el a magyar hatóságok. Most az feladat, hogy a horvát határon is hasonló határzár épüljön. Ehhez kíván Orbán Viktor támogatást szerezni. Naponta ugyanis 8-10 ezer ember érkezik Európába illegálisan.

AppleMark
MTI / Koszticsák Szilárd

Szerinte Európa védelmét Görögországban kellene elsősorban megerősíteni, amit ha szükséges Európa a saját kezébe vesz, akár magyar közreműködéssel is. Ha ez azonban nem lehetséges, kénytelen Magyarország a horvát határnál megtenni.

Jelenleg egy modernkori népvándorlás zajlik, szinte korlátlan a bevándorlók utánpótlása. Már Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke is „alarmírozni” próbált a legutóbbi ülésen, mert a szír-iraki régióból több tízmillió bevándorló várható. Emellett

már megjelentek a szub-szaharai térségből is emberek.

A miniszterelnök szerint nagyon nehéz magyarként azt megkapni, hogy nincs szívünk, miközben a szívünket kitesszük, hogy megvédjük a határokat. Mindeközben igyekszünk emberségesen bánni az illegális bevándorlókkal.

A magyar vízágyúk, amit bevetettünk, azok igazából locsolókocsik: „láttak maguk igazi vízágyút?”

A határzár építéséhez szükséges logisztikai problémákról is beszámolt a magyar miniszterelnök. Nincs annyi drót, amennyire szükség lenne. “Európában nincs annyi drót, amennyire szükségünk volna”, már Kínából is kellett szállítmányokat rendelni, de a magyar büntetés-végrehajtás keretén belül is vásároltak olyan gépeket, amelyekkel Magyarország a jövőben maga is képes lesz ilyen terméket előállítani.

Arra kérem önöket, ne esztétikai szempontból minősítsék a határt, lesz egy kis patchwork jellege kétség kívül”.

Egy rossz szót se Szerbiára!

Ausztria korridort sem akar, sem határzárat, amely nem egy fenntartható állapot. Magyarország reméli, hogy Horvátország elvégzi a regisztrációt. Ha lezárjuk a zöldhatárt, akkor ezután ez nem lesz kérdés.

Szerbiára egy rossz szót sem tud mondani: egyszer ingott csak ez meg, amikor “terroristák”,” bűnözők”, “felfegyverkezve” támadtak a magyar határra. Ekkor ezt nem akadályozták meg. Ettől eltekintve azonban mindig egyeztettek a magyar féllel.

Az is kiderült, hogy a szlovén-magyar határra nem akarunk határzárat húzni. Ezt egy schengeni ország esetében ugyanis sem a törvények sem az erkölcsi mércénk alapján nem tehetjük meg. A magyar-szlovén határon most terepmunka zajlik, hogy “kitakarítsák” a határsávot, alkalmassá téve ezzel mobil eszközök elhelyezésére.

Magyarország déli határainak megvédése egyben az osztrák, a bajor és végső soron az európai határok megvédése, és ha ezt nem tudjuk megoldani, Schengen elesett.

Az osztrák alkancellárnak is tetszett

A szerb-magyar határon épített kerítéssel Magyarország a schengeni övezet külső határait védi és ezt tiszteletben kell tartani – jelentette ki Reinhold Mitterlehner osztrák alkancellár a megbeszélés után. Mitterlehner, az Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöke szerint ameddig nincs jobb, a schengeni és dublini egyezményeket alkalmazni kell. A menekültek regisztrálása és a külső uniós határok ellenőrzése ezért nagyon fontos.

Az Orbánnal folytatott megbeszélés az alkancellár szerint “jó és tárgyilagos” volt. Szerinte a jószomszédi viszony fontos a menekültügyi kérdés miatt, mert ez évekig foglalkoztatni fogja a két országot. Egyetértettek abban, hogy az uniónak mielőbb határoznia kell a külső határok védelméről és a regisztrációs pontok, az ún. hotspotok felállításáról, és mindezt még a tél beállta előtt véghez is kell vinnie.

Az alkancellár azt is szeretné, hogy legyen hatékonyabb az információcsere az osztrák-magyar határhoz érkező menekültekről. Mitterlehner a Die Presse pénteki interjújában kijelentette: Orbánnak igaza lehet, hisz az uniónak világossá kell tennie, hogy mit is akar tőle pontosan, és Magyarország sem akar magára maradni. Az alkancellár szerint a határon felépített kerítésnek akkor van értelme, ha azt tiszteletben tartják.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Speaker giving a talk on corporate Business Conference. Audience at the conference hall. Business and Entrepreneurship event.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.