Nagyvilág

A szaúdi királyfi felelősségét emlegetik a tömegpánikban

Egy libanoni lap szerint a szaúdi király fiának konvoja próbált a tömegen utat vágni, ezért a tömeg egy része módosította útvonalát, ki is tört a káosz. A szaúdi kormánynak persze egészen más a véleménye.

Egy libanoni lap szerint a szaúdi király fiának konvoja okozta a mekkai zarándoklat alatt történt, több mint hétszáz halálos áldozatot követelő tülekedést. A szaúdi hatóságok cáfolják a híreket.

Az ad-Dijár honlapján szaúdi forrásokra hivatkozva azt írja, hogy Mohamed bin Szalmán Al Szaúd herceg a csütörtök reggel 9-10 óra között történt tragédia idején egy 200 katonából és 150 rendőrből álló kísérettel igyekezett az ördög megkövezését jelképező rítus helyszínére, ami komoly zavart keltett az embertömegben.

Az hír szerint a herceg a hatalmas kíséretétől körbefogva a zarándokok között haladt át a Mekkától néhány kilométerre keletre fekvő Minán, ami miatt sokan megváltoztatták útvonalukat, és az eredeti haladási iránnyal szembe menve próbáltak kikerülni a tömörülésből. A libanoni lap szerint Mohamed és küldöttsége a szerencsétlenséget látván azonnal távozott a helyszínről.

912 halott?

Az ad-Dijár a szaúdi hivatalos jelentésnél is jóval nagyobb pusztításról, 912 halálos áldozatról és több mint kétezer sebesültről ír. A hatóságok szerint 717 ember vesztette életét, és 863-an szenvedtek el sérülést. A libanoni lap szerint Szalmán király elrendelte 28 felelős lefejezését, amit a pénteki nap folyamán végre is hajtanak, a zarándokok szeme láttára.

Teitter / Directorate of the Saudi Civil Defense
Teitter / Directorate of the Saudi Civil Defense

A monarchia belügyi szóvivője csütörtök esti sajtótájékoztatóján minden olyan hírt cáfolt, ami valamely hivatalos konvoj jelenlétével hozta összefüggésbe a történteket. Manszúr at-Turki azt mondta, a baleset Mina északi részén történt, míg a díszvendégeket és állami küldöttségeket a település déli részén szállásolják el.

Turki szerint a magasrangú látogatók nem keverednek a zarándokokkal, és az ördög megkövezésének helyt adó, négyszintes Dzsamarát-hídon sem érintkeznek a többi hívővel. A hidat egyébként azért építették néhány éve, hogy a kövezési rítus alatt nem egyszer több száz ember életét követelő tömegpánik alakult ki. Legutóbb 2006-ban történt ott ilyen szerencsétlenség, akkor 360 ember vesztette életét.

A média és a zarándokok a felelősek

A belügyi szóvivő az ad-Dijárban megjelenthez hasonló hírekre utaló kérdésre arra szólította fel a média képviselőit, ne használjanak hivatalosan meg nem erősített forrásokat, és ne bízzanak olyan független platformokban, amik “magukon kívül senkit sem képviselnek”.

Turki szerint a Dzsamarát hídhoz vezető, 204-es főútra egyelőre ismeretlen okokból zúdult rá egy hatalmas tömeg egy olyan mellékutcából, amit normális körülmények között csak azok használnak, akik ott is szállnak meg. Az egészségügyi miniszter, Háled al-Fálih a zarándokokra hárította a felelőséget, akik, “ha követték volna az utasításokat, el lehetett volna kerülni a balesetet”. Arra utalt, hogy az érintettek egy része a megkövezésre kijelölt időpontokon kívül akartak a hídra feljutni.

Idén több mint kétmillió ember vesz részt a mekkai zarándoklaton, aminek egyik fő helyszíne a mintegy 160 ezer légkondicionált sátornak otthont adó Mina völgye.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik