Nagyvilág

Mélységesen csalódott a Fidesz romapolitikájában, otthagyta a pártot

Lakatos Béla ácsi polgármester szerint az akarat sincs meg a kormánypártban arra, hogy hatékonyan használják fel a romák felzárkóztatására szánt pénzt.

Kétszer is nagy többséggel választották meg fideszesként a hétezer lakosú Ács polgármesterét, Lakatos Bélát, de már korábban is bírálta pártja romapolitikáját. Az utolsó csepp az volt a pohárban, hogy Orbán szeptember elején a romák helyzetét a menekültekével hasonlította össze, ennek nyomán szakított a párttal.

Orbán is Bibón nőtt fel, mégis demagóg lett

Az Indexnek azt mondta: ő még a „régi Fidesz-garnitúrából” való, az első Orbán-kormány idején a Magyarországra érkező első uniós roma pénzek elosztását felügyelő bizottságot vezette. Szerinte a párt és Orbán rengeteget változott azóta. Az a párt, amibe ő egykor belépett, konzervatív-liberális elveken alapult, Orbán maga is Bibó és hasonló személyiségek gondolatain nőtt fel, azóta viszont a miniszterelnök elment egy „demagóg, népnemzeti, néha szélsőséges”, azaz illiberális irányba – fejtette ki Lakatos.

A polgármester mostanáig azt remélte, hogy tud tenni valamit a párt romapolitikájában, de világossá vált számára, hogy a Fideszben nincs is meg az akarat arra, hogy olyan roma emberek irányítsák a romáknak szánt pénzek elosztását, akik sokkal hatékonyabban tudnák azt felhasználni. Be kellett látnia, hogy semmi sem fog változni, főleg azután, amit Orbán Viktor a nagyköveteknek mondott.

A hároméves cigánygyerek nem úgy indul, hogy lop meg rabol

Lakatosnál az vágta ki a biztosítékot, hogy a miniszterelnök kijelentette: Magyarország sem kéri Nyugat-Európát, hogy éljenek együtt nagy számú cigány kisebbséggel. Pedig a romák ugyanúgy magyar identitással rendelkeznek, keresztények, több száz éve itt élnek és közel sem olyan jellegű a probléma, mint a menekültügyben. A polgármester szerint Orbán felhozhatta volna a németeket, szlovákokat, románokat, bárkit, csak azért nem őket említette, mert nem olyanok a rasszjegyeik, mint a cigányoknak. Hazugságnak nevezte azt is, amit Trócsányi László igazságügy-miniszter fejtegetett – hogy a kormány már így is rengeteget törődik a romákkal és ezért nem marad energia a menekültekre.

Az előző uniós ciklus roma felzárkóztatásra szánt pénzeinek nagy részét úgy költötték el, hogy abból szinte semmi nem jutott el az egyszerű roma emberekig – mondta Lakatos, aki azt is furcsállja, hogy Farkas Flórián pozícióban maradhatott. Mint volt iskolaigazgató, azt is megjegyezte, hogy az iskolák több mint felében előítélettel kezelik a roma gyerekeket, főleg a kistelepüléseken minden percben azzal szembesítik őket, hogy nem olyanok, mint a többiek. „Ha hosszú időn keresztül csak azt kapom, hogy te ilyen vagy, te olyan vagy, akkor persze, hogy ez szélső, törvénytelen pályákra terel romákat” – jelentette ki Lakatos, hozzátéve, hogy a hároméves cigány kisgyerek nem úgy indul, hogy lop, rabol, hiába állítják egyesek, hogy ez a vérükben van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik