Nagyvilág

Görögország befeküdt az uniónak menekültkérdésben

Három uniós üzemeltetésű menedékkérő-regisztrációs központot – úgynevezett hotspotot – hoz létre Görögország október végéig a menekülthullám első vonalába eső, égei-tengeri Leszbosz, Kósz és Lérosz szigetén – közölte csütörtökön az illetékes görög szolgálat.

Az európai uniós vezetők szerdai brüsszeli csúcstalálkozójukon ragaszkodtak ahhoz, hogy sürgősséggel hozzanak létre ilyen szervezeteket az EU külső határán, Görögországban és Olaszországban, hogy tartósan ellenőrzés alatt tarthassák a menekültáradatot. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke november végét nevezte meg a hotspotok létrehozása végső határidejének.

A görög hatóságok komoly erőfeszítéseket tesznek, hogy ezek a központok októberben megnyíljanak – mondta Alekszandrosz Arvanitidisz, a szolgálat vezetője. Az első ilyen központot várhatóan rövidesen megnyitják Leszboszon, ahová idén nyár óta a Görögországba tartó migránsok mintegy fele érkezett – közölte a szolgálat. Gyakorlatilag egyébként a központ augusztus vége óta már részlegesen működik, azaz digitális ujjlenyomatot vesznek az újonnan érkezőktől.

A két másik központ a tervek szerint Kósz szigetén, a második legnagyobb görög belépési helyszínen, valamint a közeli Lérosz szigetén nyílik meg. Az EU eredetileg azt szerette volna, ha Pireuszban, Athén kikötőjében nyitnak ilyen hotspotot, de tekintettel a Törökországgal szemben fekvő szigetek sokaságára, ahonnan számos menedékkérő és migráns érkezik, Görögország elérte, hogy decentralizálják a tervet – közölte a bevándorlási minisztérium.

Pireuszban egyébként mégis lesz egy “főhadiszállás”, azzal a feladattal, hogy koordinálja az egész folyamatot. A görög hotspotok munkájának segítésére az illetékes európai intézmények – a Frontex, az EU határőrizeti szerve, az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal (EASO) és a közös rendőri szervezet, az Europol – pótlólagos szakértőket küldenek majd a helyszínre.

Az EU külső határának megerősített ellenőrzése fejében Görögországtól és Olaszországtól a partner országok átvesznek összesen 160 ezer menekültet, akiket az Európai Unió más részein helyeznek el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik