Külföld

Egymás torkának ugrottak az osztrák képviselők

24.hu
24.hu

2015. 09. 24. 21:56

Heves vita jellemezte az osztrák parlamentben a menekültkérdést. Közelegnek a bécsi választások, a szélsőjobb minden lehetőséget megragad a kancellár gyengítésére. Még bizalmatlansági indítványt is benyújtottak.
Korábban a témában:

Heves vita zajlott a menekültügyről az osztrák parlament rendkívüli ülésén, amelyet az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) kezdeményezésére hívtak össze. A párt elnöke Heinz-Christian Strache bizalmatlansági indítványt terjesztett be a kormány ellen, mert az kudarcot vallott a válság kezelése során. Strache szerint az unió is csődöt mondott a menekülthelyzet megoldásában.

Elmondta, az Európába áramló emberek csak idézőjelesen nevezhetők menekülteknek, mivel közülük egész biztos nem mindenki az a genfi egyezmény értelmében. Az osztrák kancellár válaszában az európai szolidaritást szorgalmazta és visszautasította, hogy a menekülteket gazdasági bevándorlókká minősítsék. Elismerte, hogy a most Európába érkező emberek között van olyan is, aki nem jogosult a menekültstátuszra.

Faymann: Ausztriában a segítőkészség nagyobb, mint a gyűlölet

Werner Faymann szerint senki sem vitathatja, hogy Európa nehéz helyzetben van, azonban nem lehet, hogy a menedékjogot egyedül Ausztria, Németország, Svédország, Hollandia és Finnország vegye komolyan. Ausztriában a segítőkészség nagyobb, mint a gyűlölet. Faymann szerint rossz úton jár az, aki azt gondolja, hogy a kérdés kerítésépítéssel kezelhető. Szerinte csak közös megoldás lehetséges, és az unió külső határain lévő hot spotok felállítását sürgette.

A Zöldek vezetője, Eva Glawischnig – utalva a közelgő felső-ausztriai és bécsi tartományi választásokra – gyalázatosnak nevezte, hogy a Szabadságpárt a menekültkérdést a választási kampány témájává teszi és manipulatívan kihasználja azt. A liberális NEOS párt vezetője, Matthias Strolz elmondta: megérti a kormánnyal szembeni elégedetlenséget, de a Szabadságpártra szavazni nem jó megoldás.

És a hajléktalanok?

A populista Team Stronach párt képviselője arra szólította fel a kormányt, hogy a menekülteknek helyi szinten nyújtsanak segítséget és legyenek szolidárisak a 37 ezer osztrák hajléktalannal is. Az FPÖ által a kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt csak a Team Stronach támogatta, ezért a kezdeményezés elbukott.

Az ülés végén a parlament egyhangúlag felszólította a kormányt, hogy emelje meg a menekültek közel-keleti segélyezésére szánt összeget. A pontos számokat nem nevezték meg, azonban a támogatás mértékét a németországi és egyéb európai államok hozzájárulásának nagysága szerint szabnák meg.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.