Nagyvilág

Edirne kiürült, minden menekültet elszállítottak onnan

Az összes menekültet átszállították az általuk kért török városba a bolgár-görög-török hármas határ közelében fekvő Edirnéből a török hatóságok.

A bevándorlók tíz napot várakoztak a határ közeli városban, abban a reményben, hogy továbbjutnak Nyugat-Európába.

“Külön-külön mindegyik családdal beszéltünk, sok erőfeszítést igényelt meggyőzni őket, hogy forduljanak vissza” – fogalmazott Edirne város rendőrkapitánya. Hozzáfűzte: elsőként a gyermekesek döntöttek a távozás mellett.

A bevándorlók nagy részét – mintegy 1500 embert – már kedden elszállították Edirnéből – nyilatkozta a tartomány kormányzója. Elmondta, hogy hétfő este kezdték az embereket – regisztrációt követően – Isztambulból jött buszokon indították útnak.

A tartományi kormányzó elmondta, mind Görögország, mind Bulgária megerősítette határőrizetét, lehetetlen átkelni a határokon. A menekültek első, 500 fős csoportja múlt szombat este határozta el, hogy visszafordul a határtól, miután Ahmet Davutoglu török miniszterelnök találkozott a migránsok képviselőivel Ankarában és arról biztosította őket, hogy Törökország továbbra is minden tőle telhetőt megtesz az országban tartózkodó több mint kétmillió szír menekültért. Valamivel több mint 1500-an azonban ezután is Edirnében maradtak.

Az egykori oszmán főváros az utolsó nagyobb település a görög és a bolgár határ előtt, mindig is az Európa felé tartók kedvelt megállóhelye volt. A migránsok múlt kedd óta összesen 10 napot várakoztak Edirnében és környékén az Európába jutás reményével, miután elterjedt az interneten, hogy Németország nagy számban fogadja be őket, valamint, hogy túl veszélyes átkelni az Égei-tengeren a délnyugat-törökországi üdülőhelyek és a görög szigetek között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik