Külföld
AppleMark

Szijjártó Szerbiában is a horvátokat bírálta

24.hu
24.hu

2015. 09. 23. 12:41

Mellesleg részt vett egy hatalmas, magyar tulajdonú zentai gyár átadásán.

A kihívásokkal teli időszakokban felértékelődnek a barátságok, így az eddiginél is szorosabb gazdasági együttműködésre törekszik Magyarország és Szerbia – erről beszélt Szijjártó Péter szerdán a vajdasági Zentán, ahol a szerb miniszterelnökkel közösen adták át a magyar tulajdonú, gépjárműkábeleket gyártó Tisza Automotive Kft. gyárát.

A magyar-szerb barátság a „migránsválság” során felértékelődött, de fontos, hogy legyenek ennek a kapcsolatnak mindennapi kifejeződései is – mondta a külügyminiszter. A magyar és a szerb munkaerő is képes arra, hogy megfeleljen az európai igényeknek – hangsúlyozta Szijjártó. A zentai gyár egyébként 490 embernek ad munkát, a tervek szerint ez a szám a jövő év végéig ezerre nő.

A két ország közötti kereskedelmi forgalom tavaly 1,7 milliárd eurót tett ki, idén az első fél évben további 4 százalékos bővülést tapasztaltak.

Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök arról beszélt, hogy egyre több a magyar beruházó Szerbiában, az országban zajló privatizáció iránt is nagy a magyar érdeklődés.

Az átadón szóba került Horvátország is – Szijjártó itt reagált Zoran Milanovic horvát miniszterelnök azon kijelentésére, hogy Szerbia küldje a menekülteket Magyarország felé. Erre a magyar külügyminiszter csak annyit mondott, hogy a horvát miniszterelnök Horvátországban vívja meg a választási kampányát, ne Magyarországon és Szerbiában.

Vucic ezzel összefüggésben bejelentette, hogy levelet írt az európai vezetőknek, melyben ismertette, hogy Horvátország milyen megállapodásokat sértett meg azzal, hogy lezárta a határait a Szerbiából érkező teherforgalom előtt. Azt mondta, reméli, hogy mihamarabb megoldás születik ebben a kérdésben.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2016. február 26.
A Microsoft informatikai világcég magyarországi székháza az egykori óbudai Gázgyár területén létesült Graphisoft parkban, a főváros III. kerületében.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.