Nagyvilág

Szakadhat Spanyolország, odavágnak a Barca – Realnak is

A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint nőtt a katalán függetlenségi pártok támogatottsága, nagyon közel kerültek ahhoz, hogy megszerezzék a parlamenti helyek abszolút többségét a szeptember 27-i választáson. A Sigma Dos nevű kutató cégnek az El Mundo-ban nyilvánosságra hozott adatai szerint a Junts pel Sí (Együtt az igenért), az önálló Katalónia kinyilvánításáért küzdő párttömörülés, amelynek tagja a jelenlegi katalán kormánypárt is, 65-66 képviselői helyet nyerhet az elmúlt hetek mozgósításának és az aktív kampánynak köszönhetően, ez a szavazatok 40,5 százalékát jelenti.

Az abszolút többséghez a parlamentben 68 képviselői hely szükséges, így ennek eléréséhez támogatót kell találnia a többi parlamentbe jutó párt között. A párttömörüléshez nem tartozó, de szintén függetlenségpárti a Népi Egység (CUP) jöhet szóba – a felmérés szerint 9 helyet és 7,3 százalék szavazatot szerezhetnek -, ám ők már többször bírálták Artur Mas katalán elnök személyét, és helyette egy másik, „konszenzusos jelölt” támogatását tudnák csak elképzelni.

A Metroscópia közvélemény-kutató cég az El País számára készített felmérése hasonló eredményt mért: 66-67 helyet jósolnak a Junts pel Sí számára, ez utóbbi már korábban bejelentette, hogy ha nyer a választásokon, egyoldalúan megindítja Katalónia elszakadását Spanyolországtól, és 18 hónapon belül létrehozza az új államot.

Artur Mas / Europress
Artur Mas / Europress

Az ABC napilapban megjelent felmérés 65-67 mandátum, a La Vanguardia katalán napilapban közzétett kutatás 63-65 képviselői hely megszerzését valószínűsíti.

Európai, spanyol, katalán

A Junts pel Sí támogatottsága annak ellenére növekszik, hogy az elmúlt hetekben nyilvánvalóvá vált: a független Katalónia nem maradna tagja az Európai Uniónak, új államként elölről kellene kezdenie a csatlakozási folyamatot. Erről beszélt a jobboldali Ciudadanos listavezetője is. Inés Arrimadas szerint „ha nyer Mas, akkor Katalónia elveszítheti az EU-s útlevelét.”

Mariano Rajoy, az ország miniszterelnöke is arra figyelmeztetett egy interjúban, hogy amennyiben a katalánok megindítanák az elszakadás eljárást, azonnal az Alkotmánybírósághoz fordulna a központi kormányzat és megakadályozná az egészet. „Ma egy katalán egyszerre katalán, spanyol és európai. De sokan azt akarják, hogy ez utóbbi kettő elvesszen”, figyelmeztetett Rajoy.

Ugyanakkor egy felmérés szerint a katalánok 57 százaléka megtartaná a spanyol állampolgárságát is, a Sigma Dos kutatásában pedig a megkérdezettek 40,1 százaléka úgy látja, Katalónia az unió tagjaként folytathatja.

Ég veled, bankok

A Junts pel Sí esetleges győzelme bizonytalanságot hozhat, hiszen senki nem tudja pontosan, a pénzügyi szektor pedig nem szereti a bizonytalanságot, így adott esetben kivonulhat többek között a CaixaBank, a Santander, a BBVA, a Bankia, a Banco Sabadell és a Popular.

De ami még ennél is aggasztóbb, hogy ha tényleg otthagyják az EU-t, akkor az eurónak is búcsút inthetnek, az árak az egekben, a bérek pedig a padlón lehetnek.

Rekordot döntött ugyanakkor a spanyol turizmus: a dél-európai országba 47,2 millióan látogattak el augusztus végéig, 4,1 százalékkal többen, mint az előző év azonos időszakában. Az adatok szerint a nyári hónapokban, júniusban, júliusban és augusztusban, minden eddiginél több, mintegy 24,7 millió turista érkezett Spanyolországba, az eddig csúcs 24 millió látogató volt ebben az időszakban.

A turisták többsége, 10,9 millió utazó, az Egyesült Királyságból érkezett, őket Franciaország követi 8,2 millió látogatóval, majd Németország, 7,1 millió turistával. A fő utazási cél továbbra is Katalónia, ahova 12,1 millióan látogattak. A népszerűség listán második a Baleári-szigetek, amelyeket a Kanári-szigetek és Andalúzia követ. Éppen ezért sok katalán illetékes azzal érvel, hogy ha függetlenné válnának, akkor a turizmusból érkező bevételek egy részét nem kellene Madridba továbbítani.

Adiós, Barca – Real

Ha Katalónia függetlenné válik, akkor valósággá válhatnak Javier Tebas, a spanyol bajnokság elnökének borús üzenete:

Ha Spanyolország szétszakad, akkor a La Liga is, de reménykedjünk, hogy nem jut el idáig a helyzet.

A Barca mellett a szintén elsőosztályú Espanyol is távozhat a ligából. Erre Josep Maria Bartomeu, az FC Barcelona elnöke csak annyit közölt, hogy a választás ugyan közeledik, de a csapat semmilyen formában nem vesz részt a kampányban.

De nemcsak a választás közeledik, hanem az őszi El Clásico, a Barca – Real is, november 22-én találkozna a két csapat, Madridban. Luis Enrique, a katalán csapat edzője annyit mindenesetre elárult, el tudja képzelni egy Barca nélküli ligát. Guardiola már továbbment, amikor azt mondta, a katalán függetlenség előbb vagy utóbb el fog jönni.

Leo Messi / Europress
Leo Messi / Europress

Ehhez Miguel Cardenal, a spanyol kormány sportért felelős államtitkára csak annyit tett hozzá, hogy ha Katalónia függetlenné válna, minden megváltozna a spanyol futballban és „az egésszel a Barcelona járna a legrosszabbul, hiszen ha bekövetkezik ez a lépés, nem játszhatna a csapat a spanyol bajnokságban.”

Üzent a katalánoknak Mario Vargas Llosa író is, óva intette a katalánokat az önállósodástól, szerinte ebben az esetben elszigetelődnének és egy idő után megérkeznének a szélsőséges vezetők Katalónia élére.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik