Nagyvilág

Obama és Merkel a telefonon egyeztetett a brüsszeli csúcs előtt

A szíriai menekültválságra adandó európai válaszról tárgyalt telefonon kedden az amerikai elnök és a német kancellár.

Obama és Merkel egyetértett abban, hogy szükség van egy átfogó európai megoldásra, amely által minden európai uniós tagország elfogadná a menekültek igazságos elosztását.

Megvitatták azt, hogyan lehet mérsékelni a menekültáradat kiváltó okait, kiváltképpen egy olyan politikai átmenet elősegítésével, amely egyesíteni tudná a szíriaiakat – áll a Fehér Ház közleményében, amely szerint a megbeszélésen szót ejtettek a kelet-ukrajnai válság rendezéséről is.

Obama és Merkel egy nappal a menekültválságnak szentelt szerdai brüsszeli rendkívüli csúcstalálkozó előtt beszélt egymással. Az állam- illetve kormányfők azt követően ülnek össze, hogy kedden a tagállami kormányok belügyminiszterei vitatták meg a kvóták kérdését – s nagy többséggel (Csehország, Magyarország, Románia és Szlovákia ellenszavazatával, valamint Finnország tartózkodásával) el is fogadták 120 ezer menekült szétosztásának a tervét.

A magyar álláspont szerint a menekültek szétosztása nem oldja meg a problémát, melynek gyökere nem az Európai Unióban, hanem az unión kívül van, ezért megoldásra is az EU-n kívül van szükség. Emellett Magyarország egyáltalán nem ért egyet azzal, hogy megkérdezése nélkül frontállammá minősítsék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik