Külföld
German Chancellor Angela Merkel delivers a speech during a ceremnony to celebrate the 60th anniversary of the Federal Office for Migration and Refugees (BAMF) in Nuremberg, on April 10, 2013. AFP PHOTO / DAVID EBENER /GERMANY OUT

Merkel mélyponton a menekültek miatt

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2015. 09. 23. 12:21

Németországban egyetlen hét alatt három százalékpontot esett a kancellár népszerűségi mutatója.

A felmérés készítői szerint ez összefüggésben áll a menekültválsággal. A Forsa közvélemény-kutató intézet szerint a konzervatív CDU/CSU pártszövetség támogatottsága 1 százalékponttal 40 százalékra csökkent egy hét alatt. A visszaesés annak az éles bírálatnak tulajdonítható, amellyel Horst Seehofer bajor miniszterelnök, a CSU elnöke illette a testvérpárt CDU elnökének, Angela Merkelnek a menekültpolitikáját. Manfred Güllner, a Forsa igazgatója szerint a választók a számukra érthetetlen megosztottság miatt “büntetik” az uniópártokat.

A menekültválság a pártpreferenciákat a németeknél nem befolyásolta számottevően, a kancellár támogatottsága viszont jelentékenyen csökkent. Arra a kérdésre, kire szavaznának, ha közvetlen választással lehetne betölteni a kancellári pozíciót, a reprezentatív felmérésben megkérdezettek 49 százalék jelölte meg Merkelt. Egy hete még 52 százalék volt ez az arány. A CDU-szavazók körében 89 százalékos a kancellár támogatottsága, a bajor testvérpárt táborában viszont jóval alacsonyabb, 74 százalékos.

Ugyanakkor továbbra sincs olyan, akinek a személyes támogatottsága akár csak megközelítené Merkelét. Csak a németek 13 százaléka választaná meg kancellárnak Sigmar Gabrielt, a CDU/CSU utáni második legnagyobb erő, a szociáldemokrata párt (SPD) vezetőjét, Merkel előnye a gyengüléssel is még 36 százalékpontos. Az SPD-re a választók 24 százaléka szavazna, ha vasárnap lenne a választás. Az ellenzéki Baloldal és a Zöldek támogatottsága sem változott, mindkét párt 10 százalékon áll. A legnagyobb parlamenten kívüli párt, a liberális FDP tábora 1 százalékponttal 5 százalékra emelkedett, az euroszkeptikus – széles körben jobboldali populistaként jellemzett – AfD támogatottsága változatlanul 4 százalék. A többi parlamenten kívüli pártra összesen a választók 7 százaléka szavazna. A bizonytalanok és nemszavazók aránya 29 százalékos.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Kommentek

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.