Nagyvilág

Kivonulhatnak Kelet-Ukrajnából az orosz „tanácsadók”

Hátat fordíthatnak a donyecki lázadóknak és inkább az Iszlám Állam ellen szállnak harcba az Oroszországból érkezett zsoldosok.

Az ukrán terrorellenes műveletek (ATO) parancsnokságának értesülései szerint a luhanszki és donyecki felkelők soraiban egyre növekvő pánikot okoz, hogy az Oroszországból érkezett zsoldosok tömegesen távoznak a térségből. A szakadárok körében futótűzként terjed a hír, miszerint a Kreml rövidesen le akarja zárni, vagy legalábbis jelentős mértékben kurtítani kívánja a Novorosszijszk elnevezésű projektjét.

Hírszerzési adatok szerint csak az Alcsevszk közelében állomásozó két ellenséges hadtestből közel 300 orosz fegyveres jelezte már, hogy nem újítja meg október-november folyamán lejáró szerződését. Dmitro Timcsuk ukrán katonai szakértő és parlamenti képviselő elmondása szerint az Orosz Föderáció a jelenleg Luhanszkban állomásozó Don zászlóalj 190 zsoldosát már ki is rendelte Szíriába.

A kelet-ukrajnai felkelőket az is aggasztja, hogy az orosz biztonsági szolgálat megbízásából egyre több szomszédos oroszországi megye kezdett műszaki határzár kiépítésébe Oroszország és a szakadárok által ellenőrzött ukrajnai területek határán. A kijevi kormányzat ellen harcolók attól tartanak, hogy Moszkva a sorsukra akarja hagyni őket, valamint az önkényesen kikiáltott Luhanszki és Donecki Népköztársaságok ügyét – tette hozzá Timcsuk.

A közelmúltban több nyugati lap is azt írta, hogy orosz katonák harcolnak Szíriában. Több olyan kép és felvétel látott napvilágot, amelyeken állítólag orosz haditechnikai eszközök láthatóak harc közben. Sőt, műholdfelvételek tanúskodnak arról, hogy Oroszország Latakia kikötőváros déli részén előretolt légi hadműveleti támaszpontot hoz létre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik