Nagyvilág

Belgrád-Zágráb: a kamionosok megunták a veszteglést, teljesen lezárták az utat

A második napja veszteglő kamionosok teljesen, mindkét irányban lezárták teherautóikkal kedden késő este a Belgrádot Zágrábbal összekötő főúton fekvő Bajakovo-Batrovci határátkelőhelyet. Szerbia ultimátumot adott.

Horvátország hétfő éjféltől leállította a Belgrádot Zágrábbal összekötő E70-es úton fekvő, Batrovci-Bajakovo átkelőn a Horvátországba irányuló teherforgalmat, ami miatt keddre 12 kilométeres sor alakult ki. Kedd délután Horvátország feloldotta a határzárat, de csak a romlandó árut szállító kamionok előtt. Zoran Milanovic horvát miniszterelnök közben kedd esti nyilatkozatában nevetségesnek nevezte azt, hogy Belgrád válaszlépésekkel fenyegette meg Zágrábot az intézkedés miatt.

A szerbek ultimátumot adtak

A B92 szerbiai rádió-televízió híradása szerint az átkelőnél veszteglő kamionosok késő este teljesen lezárták a határátkelőhelyet, tiltakozva amiatt, hogy Horvátország csak részlegesen oldotta fel a határzárat. Teherautóikkal állták el az országutat mindkét irányban, ezért teljesen szünetel a közúti forgalom.

A szerb miniszterelnök szerda éjfélig adott időt horvát kollégájának arra, hogy feloldja a határzárat, ellenkező esetben – mint mondta – Szerbia jogi, politikai és gazdasági ellenlépéseket foganatosít.

Zoran Milanovic horvát miniszterelnök kedd este arra figyelmeztette Belgrádot, hogy nem tud olyan, Horvátország elleni válaszintézkedéseket tenni, amelyek nem irányulnának egyben az EU ellen is.

Ha Horvátországot fenyegetik, az EU-t fenyegetik

“Horvátország ugyanolyan, mint Franciaország, Németország, vagy Ausztria. Ha Szerbia intézkedéseket tenne, az egész EU ellen tenné őket, és ez nevetséges. Ezt nem azért mondom, hogy bárkit is provokáljak. Olyan emberek közé tartozom Horvátországban, akiknek magas a toleranciaszintjük Szerbia tekintetében, de rendnek kell lennie” – mondta Milanovic újságíróknak nyilatkozva a horvát nemzeti színházban egy film bemutatóján.

Az N1 televízió szerint Milanovic bírálta szerb kollégáját amiatt, hogy a Macedónia felől Szerbiába érkező migránsok felügyelet nélkül kószálnak az országában, és egyesek hasznot húznak ebből. “Minálunk másképp van, az állam gondoskodik róluk (a migránsokról)” – mondta Milanovic. A horvát miniszterelnök hozzátette: felajánlotta Szerbiának, hogy országa akár ötven vagy száz buszt bocsátana rendelkezésére, hogy déli határáról egyenesen a magyar határon fekvő Horgosra szállítsák a migránsokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik