Nagyvilág

Az EP néppárti frakcióvezetője szerint több kerítésre lehet szükség

Manfred Weber szerint Orbán Viktort sokat bírálják, de ő elvégzi a dolgát, és más megoldást a kritikusok sem tudnak.

Németország rendkívüli erőfeszítésekre képes az üldözöttekért, ami “keresztényi kötelesség” is a háború és terror elől menekülő emberekkel szemben, de ez a képesség csak “korlátozott ideig” tartható fenn, és nem válhat tartóssá, hogy évi 800 ezer, vagy akár egymillió menekült érkezik az országba – mondta a bajor konzervatív CSU politikusa a Passauer Neue Presse című lapban megjelent interjúban.

Igazi európai határvédelem kell

Európa nem tud befogadni mindenkit a menekült sorsa jutott emberek 60 milliós tömegéből.

Az pedig tarthatatlan, hogy menekültek százezrei vonulnak keresztül-kasul Európában teljesen ellenőrizetlenül. Egyes uniós tagországok “egyszerűen nem teszik a dolgukat”, vagyis nem biztosítják és ellenőrzik uniós külső határukat – mondta.

Sokkal jobban, hatékonyabban kell biztosítani a külső határt, “igazi európai határvédelemre” van szükség, és “Európának kell átvennie az irányítást”, ha uniós tagállamok nem tudnak gondoskodni külső határaikról – mondta Manfred Weber.

“Attól tartok, hogy több kerítésre is szükség lesz” a nemzetközi migrációs folyamatok miatt  – emelte ki az EP frakcióvezetője.

Orbán elvégzi a feladatát

A CSU bajorországi tanácskozásán szerdán vendégeskedő Orbán Viktor miniszterelnökkel szembeni bírálatokkal kapcsolatban elmondta:  Magyarország közvetlen környezetében is sokan fogalmaznak meg bírálatokat, de “megoldással nem szolgálnak”, Bajorországban pedig lehet érezni, mennyire fontos Magyarország tevékenysége.

Megjegyezte, hogy megoldásokat csak egymással együttműködve, nem pedig egymás ellen dolgozva lehet találni, és hangsúlyozta: Orbán Viktor “nagyrészt egyszerűen megteszi, amit a dublini és schengeni szabályok megkövetelnek, szemben például Görögországgal”, és ezért fenn kell tartani vele a párbeszédet.

Ugyanakkor “arra is emlékeztetem őt beszélgetéseinken, hogy emberségesen kell bánnia a menekültekkel” – mondta Manfred Weber.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik