Nagyvilág

28 évet kapott a gyilkos szalmonellajárvány elindítója Amerikában

Az mogyoró-feldolgozó vállalat egykori tulajdonosa kilenc ember halálát és több száz megbetegedést okozta.

Az eddigi legsúlyosabb büntetést szabták ki az Egyesült Államokban ételmérgezéssel összefüggésben. A tömeges szalmonellafertőzések 2008-2009-ben történtek 46 szövetségi államban. Fertőzött mogyoróvaj fogyasztása miatt 9-en haltak meg, 714 ember kapott ételmérgezést, közülük 166-ot kellett kórházba szállítani.

Az egész iparág nehéz helyzetbe került

A szennyezett termékek nem közvetlenül a fogyasztókhoz, hanem olyan cégekhez kerültek, amelyek különféle  termékek (például keksz, müzli, édesség és jégkrém) gyártásához használták fel összetevőként a mogyoróvajat. A  szalmonellajárvány nyomán az Egyesült Államok történetének legnagyobb élelmiszer-visszahívását rendelték el a hatóságok, több mint 2000 terméket vontak vissza az áruházak polcairól. Brit, dán, holland, ír és német vállalatokhoz került termékeket is vissza kellett hívni a piacról. A járvány miatt az egész mogyoróvaj-iparág nehéz helyzetbe került: a megrémült fogyasztók minden mogyoróvajas terméktől elfordulnak.

Stewart Parnell, a Peanut Corporation of America mogyoró-feldolgozó vállalat egykori tulajdonosa és a cég kereskedőjeként dolgozó öccse, Michael Parnell ellen tavaly szeptemberben emeltek vádat. Az ügyészség szerint mindketten tudtak róla, hogy cégük szalmonellabaktériummal szennyezett mogyoróvajat adott el, és hamisította a baktérium jelenlétét igazoló laboratóriumi vizsgálatok eredményeit.

Merő nyereségvágyból tette

Judge W. Louis Sands bíró a hétfői ítélethozatalkor indoklásában azt mondta, hogy Stewart Parnell merő nyereségvágyból tette ezt. A 61 éves Stewart Parnell 28 év börtönbüntetést kapott, 56 éves öccsét, Michael Parnellt húsz év szabadságvesztésre ítélte a bíró, illetve egy volt élelmiszerellenőr öt év börtönt kapott.

A vádhatóságok életfogytig tartó börtönbüntetést kértek Stewart Parnellre, öccsére pedig 24 év szabadságvesztést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik