Nagyvilág

Robbantások Nigériában, sok a halott

Egyszerre három pokolgépes merénylet történt egy északkelet-nigériai város egyik mecsetjében és a környékén, a robbantásokban legalább nyolcan haltak meg és ötvenen megsebesültek, közölte hétfőre virradóra a hadsereg szóvivője.

Sani Uszman szerint a terrortámadások Borno állam székvárosában, Maiduguriban történtek vasárnap. Egyelőre nem tisztázottak a terrorcselekmények körülményei, de hírügynökségi jelentések szerint az áldozatok száma a közölteknél sokkal nagyobb lehet.

Egyelőre senki se jelentkezett a robbantások elkövetőjeként, de erős a gyanú, hogy a Boko Haram szélsőséges iszlamista lázadószervezet tehető értük felelőssé. A lázadócsoport hat éve harcol, hogy iszlamista államot hozzon létre Nigéria északkeleti részén, a harcokban ezrek haltak meg és 2,1 millió ember vált menekültté, többségük gyermek.

A Boko Haram jelentős területeket foglalt el három északkelet-nigériai szövetségi államban 2015 elején, de Csád, Niger és Kamerun segítségével a nigériai hadseregnek sikerült visszaszorítania a lázadókat. A frakciókra töredezett csoport az utóbbi időben a gerillahadviselésre tért át: falvakat rohant le, üzletek, piacok, buszpályaudvarok ellen intézett támadásokat.

A vasárnapi robbantások előtt egy nappal látott napvilágot egy videofelvétel Abubakar Sekautól, a szervezet vezetőjétől. Sekau bírálta a hadsereget, amiért – szerinte – hazudozik a harci sikereiről, és hamisan azt állítja, hogy falvakat foglalt vissza a Boko Haramtól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik