A következő élő közvetítés része Nem vinnének, hoznának menekülteket

Pont kerülhet a kvótavita végére, de nem tőlünk visznek majd menekülteket

Befogadóként vennénk részt az áthelyezési műveletben, ami úgy tudni, Orbán Viktornak sincs ellenére.

Brüsszelben már beletörődtek abba, hogy a magyar kormány nem akar elosztóközpontokat és azon vitáznak, hogy honnan vigyenek el 54 ezer embert, ha nem tőlünk – írja az Index Eurológus-blogja. A megbeszélések a hétvégén is zajlottak, három lehetőség körvonalazódott: az egyik szerint Olaszország és Görögország keretét emelik meg, a másik szerint tartalékot hoznak létre belőle, amelyet bármely tagállamból feltölthetnek, ahová hirtelen sokan érkeznek, a harmadik szerint pedig Németország kapna lehetőséget arra, hogy a hozzájuk érkezettek közül 54 ezer embert máshová irányítson az EU-ban.

Az Európa Tanács elnöksége azt reméli, hogy kedden a belügyminiszterek találkozóján pontot tesznek a kvótavita végére. Elképzeléseik szerint minden tagállamnak kötelezővé tennék a részvételt az áthelyezési műveletben, vagy menedékkérők befogadásával, vagy pénzügyi hozzájárulással. Kormányközeli források szerint Orbán Viktornak nincs ellenére, hogy Magyarország menekülteket fogadjon be, amint a déli határt sikerül ellenőrzés alá helyezni.

A határországokban, illetve frontországokban felállított fogadóközpontokban irányítanák tovább a kijelölt tagállamokba az érkezőket, a menedékkérelmük tényleges elbírálása már ott történne meg. Az áthelyezés viszont akkortól indulhat meg, hogy a „hotspot” néven is emlegetett fogadóközpontok megépülnek. Ha kedden megszületik a megegyezés, akkor szerdán már életbe léphet a 120 ezres áthelyezési művelet.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik