Nagyvilág

Nincs kérdés, Kelet-Európának szüksége van a menekültekre

Az Economist írt cikket a menekültválságról, amit a 444 vett észre és igen fontos állítások vannak benne. Már az alcím is beszédes:

Bár Kelet-Európában nem szeretik a menekülteket, jobban szükségük van rájuk, mint a többi európai országnak.

A lap hoz két grafikont is, a jobboldali azt mutatja, hogy 2015 és 2035 között hogyan fog csökkenni Magyarország lakossága a többi EU-s országhoz képest. A baloldali pedig azt, hogy már most mekkora gondot jelent a magyar cégeknek a munkaerő-toborzás. Erre mondta már többször is azt Orbán, hogy ezt a két problémát nem a menekültekkel akarjuk orvosolni, bár azt nem mondta még, hogy akkor miként.

Kép: Economist
Kép: Economist

A grafikon alapja a ManpowerGroup nevű HR-tanácsadó cég 2015-ös kutatása, ebben az van benne, hogy öt lengyel cégből kettőnek gondot okoz az üres pozíciók betöltése, míg Magyarországon ennél is rosszabb a helyzet, nálunk a cégek fele küzd ilyen problémával.

Az Economist elismeri, hogy jelen pillanatban növekszik a magyar és a lengyel gazdaság is, de állítják, ennél sokkal jobban is teljesíthetnének a kelet-európai országok, amennyiben enyhíteni tudnák az égető munkaerő-piaci problémákat. Például a menekültekkel, bár arra az Economist is kitér, hogy a mostani menekültválságtól naivitás várni a probléma megoldását. De az is igaz, hogy a menekültek között sok a jól képzett, kvalifikált munkaerő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik