A következő élő közvetítés része Nem vinnének, hoznának menekülteket

Kübekháza polgármestere a Libérationnak: “Ez egy új vasfüggöny”

A francia baloldali Libération a nap embere című rovatában Molnár Róbertet, a magyar-szerb-román határon fekvő Kübekháza független polgármesterét mutatta be.

A francia baloldali lap szerint a települést 13 éve irányító 46 éves Molnár Róbert “szülőfaluját nem egyszerűen egy tündérmesébe illő virágokkal és uniós zászlókkal díszített településsé változtatta, hanem kiváló kapcsolatokat épített ki a szomszédos romániai és szerb településekkel is”. Ezt teszi most tönkre a magyar határkerítés – vélte a tudósító Florence La Bruyere. Az 1997 óta a román és szerb testvérfalvakkal májusban közösen megrendezésre kerülő pikniknek is vége szakad, mert a szerb és román határon épülő kerítés gettóként fogja körbezárni Kübekházát.

“Ez egy új vasfüggöny” – mondta a lapnak a polgármester, aki szerint a hármas határpontnál tervezett, Triplex elnevezésű ipari és logisztikai park és a településeket összekötő utak terve is kútba hullik, mivel “a diplomáciai kapcsolatok nagyon megromlottak”. A polgármester szerint a “felesleges kerítés kizárólag belpolitikai célt szolgál”, Orbán Viktor a szélsőjobboldalhoz átpártolt szavazóit akarja visszahódítani, és elterelni a figyelmet “a korrupcióról vagy a romokban heverő egészségügy és közoktatás problémáiról”.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik