Nagyvilág

Izrael és Oroszország egyeztetett a szíriai katonai fellépésről

Megállapodott Vlagyimir Putyin és Benjamin Netanjahu arról, hogy Izrael és Oroszország koordinációs mechanizmust hoz létre a fegyveres erőik közti összetűzések elkerülésének érdekében – tudósít az MTI. A tárgyalást az izraeli kormányfő kezdeményezte, aki szerint megvan annak a veszélye, hogy Szíriából orosz fegyverekkel támadják országát, illetve a két ország csapatai összetűzésbe keveredjenek a szíriai hadszíntéren.

Moszkva jelenleg fegyvereket szállít Bassár el-Aszad szíriai elnök erőinek és azt sem zárja ki, hogy Aszad kérésére csapatokat küldjön a több mint négy éve polgárháborúval sújtott országba. Izrael korábban kisebb légicsapásokat hajtott végre Szíriában, főleg az Aszaddal szövetséges Hezbollah síita radikális szervezet ellen.

Putyin hangsúlyozta, hogy országa felelősen fog eljárni a Közel-Keleten és alaptalannak nevezte azt a félelmet, hogy a szíriai kormányerők izraeli célpontok ellen használnák fel az orosz fegyvereket. Az elnök szerint nem áll Aszad érdekében, hogy újabb frontot nyisson.

A Komerszant orosz napilap szerint jelenleg 1700 orosz katonai tanácsadó van a szíriai Tartusz haditengerészeti kikötőjében. A tervek szerint Oroszország két éven belül egy tucatnyi MiG-29-es harci repülőgépet is leszállít Aszadnak. Eközben orosz drónok felderítő repülésekbe kezdtek Szíriában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik