Nagyvilág

A horvát a legnyugodtabb káosz, amit láttam

"Összeomlott Horvátország határvédelme" - írták többen is címnek az elmúlt napokban a menekültválsággal kapcsolatban, a hazai sajtóban káoszként jellemezve azt, ahogy a horvát hatóságok segítségével több ezren keresztezték az adriai országot. Átélve az elmúlt napokat Horvátországban (és az azt megelőzőeket Röszkén) tartózkodnék a sarkos kijelentésektől.

Amikor az emberrel szembe fut nagyjából 5500 másik, ijesztőnek tűnhet. Egészen apokaliptikus jelenet várt minket a kis horvát falu, Tovarnik határában csütörtökön, amikor a menekültek tömege áttörte azt az apró rendőrségi kordont, amivel addig a horvát hatóságok próbálták őket a vasútállomáson tartani. Íme:

“Just too much people coming”, azaz túl sok ember jön – mondta a szír fiatal a mezőn. Ez a kulcsa a tovarniki eseményeknek. Az addig kialakult útvonal Magyarországon keresztül a röszkei határzárral éppen egy nappal azelőtt omlott össze az eddig látott legnagyobb dömping idején. Egy szempillantás alatt torlódott fel 5500 ember a kis horvát faluban úgy, hogy eddig a horvát állam gyakorlatilag csak a hírekből, meg a kvótákról szóló tárgyalásokon találkozott a menekültválsággal. Kimondhatjuk tehát, hogy felkészületlenül érte Horvátországot a menekültválság.

_MG_6831

Egy tucatnyi rendőr egy-egy vezényszava szabott határt a menekültek rohanásának (vesd össze). Hamar előkerültek a buszok is, ám azt nem lehetett tudni, mi a végcéljuk. Ez – számunkra is – csak másnap derült ki, amikor követtük az akkor induló vonatról és buszokról szóló információt: Pélmonostor az irány.

A magyar határ közelében fekvő kisvárosban aztán kiéleződött az információhiány okozta tanácstalanság. A hatóságok – parancsra, talán a két kormány közötti politikai játszma szerint – nem mondták meg, mi keresni valójuk van itt az embereknek, miközben a horvát menekülttáborok az ország belsejében találhatóak. Csak beállítottak pár buszt, amire feltessékelték az embereket, esetenként szétszakítva családokat, és a céljukról ismét hallgattak.

Ismét, ezúttal szó szerint követni kellett a buszokat, hogy kiderüljön, Beremendre tartanak, hogy ott átadják a magyaroknak a menekülteket. Ezzel véget is ért a káosz és a második napra felállt a rendszer: a horvát állam átutaztatja az országon a menekülteket, a lehető legnagyobb rendben.

Galéria
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik