Külföld
Tokió, 2015. szeptember 17.Japán kormánypárti és ellenzéki képviselők dulakodnak egy felsőházi különbizottság ülésen a parlament tokiói épületében 2015. szeptember 17-én. Az ellenzék obstrukcióval igyekszik megakadályozni egy nemzetbiztonsági törvényjavaslat felsőházi elfogadását, amely a második világháború után először engedélyezné japán katonák külföldi bevetését. (MTI/AP/Eugene Hoshiko)

Verekedés volt a japán felsőházban

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2015. 09. 17. 16:52

A felsőházi törvényelőkészítő bizottságban a japán parlamentben ritkán látható, kaotikus jelenetek kísérték a voksolást az új nemzetbiztonsági törvényekről.

 

A felsőházi törvényelőkészítő bizottságban a japán parlamentben ritkán látható, kaotikus jelenetek kísérték a voksolást: az ülés kezdetén a bizottság elnökét ellenzéki képviselők rohanták le, akik megpróbálták elvenni tőle mikrofont és a papírjait. Mintegy kéttucat képviselő több percig dulakodott az elnök asztala körül, mígnem végül a kormánypárti képviselők a terem közepén tömörülve, tapsolva elfogadták a vitatott jogszabályokat, a bizottsági elnök pedig biztonságiak kíséretében elhagyta a termet.

TOPSHOTS
Japanese ruling and opposition lawmakers scuffle at the Upper House's ad hoc committee session for the controversial security bills at the National Diet in Tokyo on September 17, 2015. Japanese lawmakers came to blows as they tried -- and failed -- to stop the passage of a security bill that could see the military fight abroad for the first time in decades.  AFP PHOTO / Yoshikazu TSUNO
Europress

Az új nemzetbiztonsági törvények – szakítva a második világháború óta élő tabuval és újraértelmezve a japán “békealkotmány” szövegét – rendkívül erős korlátozásokkal ugyan, de lehetővé tennék japán katonák külföldi bevetését, amennyiben ez Japán szövetségeseinek védelme érdekében, az országra leselkedő közvetlen veszély fényében történik.

A legfőbb ellenzéki erő, a baloldali Japán Demokrata Párt minden eszközzel próbálja akadályozni a vitatott törvények elfogadását. Szerdán este például a bizottsági terem ajtaját elállva akadályozták meg a voksolást, miközben Abe Sindzó konzervatív kormányfő órákon keresztül várakozott odabent.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2016. február 26.
A Microsoft informatikai világcég magyarországi székháza az egykori óbudai Gázgyár területén létesült Graphisoft parkban, a főváros III. kerületében.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.