Nagyvilág

Bajor miniszterelnök: nem démonizálni kell Orbánt, hanem beszélni vele

Orbán Viktor, Horst Seehofer (orbán viktor, horst seehofer)
Orbán Viktor, Horst Seehofer (orbán viktor, horst seehofer)

Nem kellene démonizálni Orbán Viktor magyar miniszterelnököt – jelentette ki Horst Seehofer bajor miniszterelnök egy csütörtöki lapinterjúban. A Donaukurier című bajor lapban – amely szerint Horst Seehofer szeptember 23-án találkozik Orbán Viktorral – a tartományi miniszterelnök arra a kérdésre, hogy a magyar kormányfő inkább a probléma vagy a megoldás része-e, azt mondta: ítélkezni a távolból mindig könnyű, de “én beszélni akarok vele”. Orbán Viktor “biztosított arról, hogy szeretné ismét érvényre juttatni az európai jog betartását” – tette hozzá.

Ragaszkodni kell a dublini előírásokhoz, amelyek szerint a menekültügyi eljárást abban a tagországban kell lefolytatni, amelyben a menedékkérő belépett az Európai Unió területére – fejtette ki. Felvetette: “mi lenne, ha Magyarország nem biztosítaná az EU külső határait?”

Diktátorokkal harcolt

Arra a kérdésre, vajon Orbán Viktor makulátlan demokrata-e, Horst Seehofer – aki egyben a szövetségi szinten a szociáldemokratákkal (SPD) nagykoalícióban kormányzó CDU/CSU pártszövetség kisebbik pártja, a CSU elnöke is – aláhúzta: “nem démonizálnunk kellene Orbán Viktort, hanem beszélni kell vele”.

A magyar emberek többször megválasztották, országa pedig az EU tagja. “Nem minden helyes, amit mond, de helytelen lenne általánosító előítéletekkel nekiesni” – mondta Horst Seehofer. Hozzáfűzte: Orbán Viktor “kommunisták és diktátorok ellen harcolt, amikor nálunk egyesek még kényelmesen üldögéltek a karosszékben”.

Horst Seehofer a Der Spiegel című német hírmagazin legutóbbi számában megjelent nyilatkozatában jelezte, hogy meghívta Orbán Viktor magyar miniszterelnököt a bajor tartományi törvényhozás (Landtag) CSU-frakciójának következő tanácskozására.

A képviselőcsoport következő tanácskozását szeptember 22-től 24-ig tartják a párthoz közel álló Hanns Seidel Alapítvány Bad Staffelsteinban működő oktatási központjában, az egykori benedekrendi Banz Kolostorban (Kloster Banz).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik