Külföld

A román liberálisok csökkentenék a magyar-román diplomáciai feszültséget

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2015. 09. 17. 13:06

A román-magyar kapcsolatokban tapasztalható feszültség csökkentését szorgalmazza a román ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL), amely szerint a diplomáciai feszültség fenntartása mélyíti az Európai Uniót érintő válságot.

A párt csütörtöki közleményében Ionut Stroe szóvivő közölte: a PNL meglepetéssel vette tudomásul a diplomáciai nézeteltérést olyan körülmények között, hogy a magyar kormány nem mond le az elhamarkodott, rossz és Európa-ellenes döntéséről, a kerítésépítésről, a román hatóságok pedig politikusi állásfoglalásokra szorítkoznak, sértegetnek és fenyegetnek, ahelyett, hogy európai módon tárgyalnának. A szóvivő szerint a menekültválság jellege “drámai, humanitárius és bonyolult”, amellyel az egész európai közösség szembesül, ezért a kérdést nem egyéni döntésekkel kell kezelni.

“Kérjük a román és a magyar hatóságoktól, ne ássák ki a történelmi gőgöt, hanem dolgozzanak együtt az európai megoldás megtalálásában” – olvasható a közleményben.

Európai szellemiség?

Stroe szerint a legutóbbi fejlemények azt jelzik, hogy figyelmen kívül hagyják az európai szellemiséget és azokat az értékeket, amelyekhez Románia is csatlakozott, mint például az egyetemes emberi értékek, a szabad mozgáshoz való jog, a menekültek jogai. A válság valódi tétjét – véli a liberálisok szóvivője – az emberek képezik, nem az önelszigetelő kerítések vagy a politikusi érdekek.

Stroe szerint egységes döntésre van szükség az Európai Tanács szintjén a méltányosan elosztandó menekültek létszámáról, de ennél még fontosabb, hogy a befogadó országok miként cselekszenek majd a menekültek integrálása érdekében.

A liberálisok szerint további uniós alapokra lesz szüksége Romániának és azoknak az országoknak, amelyek menekülteket fogadnak be, hogy ez utóbbiak hozzáférhessenek egészségügyi, oktatási szolgáltatásokhoz. A liberálisok szerint a menekültek később munkavállalási engedélyt kellene hogy kapjanak, és szabadon mozoghatnának majd az EU-ban.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.