Nagyvilág

Ötvenhatos magyar-brit író vádolja gyűlöletkeltéssel Orbánt

George Szirtes szerint a magyar nép semmivel nem rosszabb, mint bármely másik a világon, de a kormány lépései szégyenbe hozzák az országot.

A brit Guardianben írta meg véleményét Orbán Viktor menekültpolitikájáról George Szirtes magyar születésű költő, aki Nagy-Britanniában él, angol nyelven ír és magyar irodalmi műveket fordít angolra.

Szirtes nyolcéves volt, amikor családja 1956-ban átszökött a magyar-osztrák határon. „Hogy miért tettük? Velem ezt akkor senki nem beszélte meg, ahogy senki nem mondta el azoknak a kisgyermekeknek sem, akik most a szerb-magyar határon gyülekeznek” – írta. Európa akkor jól fel volt készülve a menekültekre – emlékszik vissza. Ausztriában táborok várták őket, három nappal később pedig átrepülhettek Angliába, egy olyan országba, amiről korábban még nem is gondolták, hogy odautaznának, de ott is felkészültek a fogadásukra.

„Néhány hete Budapesten találkoztam egy barátommal a Keleti pályaudvarnál. Jöttünk fel a metróból a mozgólépcsőn, és megláttuk a menekülteket: családosokat, egyedülállókat, nyolcéves és még kisebb gyerekeket. A pályaudvar előtt nagyjából hetven fős tömeg kántálta Németország nevét, rohamrendőrökkel szemben felsorakozva” – idézte fel Szirtes. A büfében a kiszolgáló azt mondta: ezer éve nem volt ilyen, hogy a magyarok őrzik a keresztény Európa határait.

Szirtes azonban vitába száll ezzel a kijelentéssel: ezer éve az akkor még nem keresztény magyarok voltak a migránsok, akik elfoglalták a Kárpát-medencét. Azóta persze a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor már arról beszél, hogy Magyarország védi meg a keresztény Európát a muzulmán hordáktól és terroristáktól. „A miniszterelnök meg akarja nyugtatni a magyarokat. Főleg azután, hogy előbb rájuk hozta a frászt” – áll az írásban. Szirtes szerint Orbánnak erősnek kell mutatnia magát, mert a talán nála is erősebb szélsőjobboldali Jobbik megszorongathatja a következő választáson.

Az író úgy látja: a menekültválság mindenképpen logisztikai és erkölcsi kihívások elé állítja Európát, amely a mai napig nem állapodott meg a kérdés rendezéséről. Németország és Ausztria sokakat elszállásolt, de nem tudják befogadni a végtelenségig az embereket. David Cameron azt mondja: az Egyesült Királyság bőkezűen segíti a szír határokon belüli, belföldi menekültek millióit. De azok a menekültek, akik vállalták a veszélyes utazást és most a magyar határon vannak, a genfi egyezménnyel szemben bűnözővé válnak, akiket három évre be lehet börtönözni, ha átlépik a kerítést.

Szirtes szerint szégyenletes az is, hogy Nagy-Britannia, melynek afganisztáni és iraki beavatkozása elősegítette a krízis elmélyülését, keveset tesz a menekültekért. De az még szégyenletesebb, hogy a magyar hatóságok nem csak rosszul bánnak a menekültekkel, de a politika részét képezi, hogy démonizálják is ezeket az embereket. Ez több, mint szervezési, vagy akár erkölcsi hiba. Orbánnak ez szervezési és erkölcsi siker. Félelemben, gyűlöletkeltésben, rasszizmusban utaznak. Az író emlékeztet: egy roma vezető azt mondta, a kormány a romákról úgy beszélt, mint egy problémáról, amit azonban a magyar kormány nem hárít át Európára. Pedig a romák is magyarok, itt élnek hatszáz éve.

Ami most Magyarországon folyik, annak az egész világ a tanúja az újságírók, tévéstábok révén. A magyar nép semmivel nem rosszabb, mint bármely más nép – írja Szirtes, de hiába, ha a kormány lépései szégyenbe hozzák az országot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik