Nagyvilág

Merkel: Akik nem szorulnak menedékre, nem maradhatnak Németországban

Rendezett és követhető módon kell eljárni a menekülthelyzet kezelésében, és ebben a német szövetségi kormány támogatni fogja az ország tartományait, közölte Angela Merkel kancellár kedd este a tartományi elöljárókkal tartott megbeszélését követően.

A négy és fél órás tanácskozás után tartott sajtótájékoztatóján Merkel azt mondta, a szövetségi kormány és a tartományok közösen fogják menedzselni a menekültek befogadását és tartományok közti elosztását. Mind a 16 tartomány kiállt amellett, hogy a Németországba érkező menekülteket lakosságarányosan és gazdasági erejükhöz mérten osszák szét köztük.

A német kancellár szerint egyetértés volt abban, hogy “menedéket akarunk adni azoknak, akik arra szorulnak, és ennek érdekében mindent meg fogunk tenni, ami emberileg lehetséges”. De akik számára “nincs perspektívája a maradásnak”, azoknak el kell hagyniuk Németországot.

Merkel úgy fogalmazott, a helyzet az állam egészétől “jelentős erőfeszítéseket” kíván meg, de minden érintett elkötelezett a fennálló kihívások leküzdésében. A találkozón német sajtóhírek szerint a tartományok az idei évben a menekülthelyzet kezelésére kapott egymilliárd eurós szövetségi támogatás összegének megduplázását, illetve a menedékkérelmek elbírálásának felgyorsítását kérték. A költségek pontos elosztásáról, illetve a menekültválsággal kapcsolatos esetleges új törvényekről szeptember 24-én fognak egyeztetni a szövetségi kormány és a tartományok képviselői.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik