Nagyvilág

Bebörtönöztek egy tatár aktivistát, mert bírálta a Krím félsziget megszállását

Három év börtönre ítéltek egy tatár közéleti aktivistát, mert kritizálni merte, hogy Oroszország elfoglalta a Krím félszigetet – írja a Moscow Times. Rafisz Kasapovot, egy tatár civilszervezet vezetőjét szeparatizmussal és etnikai gyűlölet szításával vádolta meg a helyi nyomozó ügyészség.

Kasapov tavaly az orosz közösségi portálra, a Vkontaktéra olyan kommentárokkal posztolt cikkeket, miszerint „a Krím és Ukrajna fel fog szabadulni a megszállás alól”, illetve „Ahol Oroszország van, ott könny és halál van”. Az aktivista azt mondta: ezek miatt nem érzi magát bűnösnek, szerinte az orosz állambiztonsági szervek fújták fel az ügyet.

A Szova nevű orosz jogvédő szervezet szerint Kasapov posztjaiban nem volt etnikai gyűlöletkeltés, a szabad véleménynyilvánítás jogával élt. A legnagyobb orosz emberi jogi szervezet, a Memorial politikai fogolyként tartja számon a férfit, akinek testvére Lengyelországban politikai menedékjogot kapott.

A krími tatárokat a második világháború idején náci kollaboránsnak nyilvánították a szovjetek és deportálták őket a félszigetről, csak az 1980-as évektől, a peresztrojka kezdetétől térhettek haza.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik