Nagyvilág

Az elmúlt évszázad legismertebb női gengszterei

A szervezett bűnözésről először mindenkinek az elegáns, öltönyös férfiak jutnak eszébe, de a szervezett bandák vezetéséből a nők is kivették a részüket. Mai cikkünkben őket mutatjuk be.

Gertrude Lythgoe

A Bahamák királynőjeként ismert nő volt az egyetlen, aki a szesztilalom idején magas pozíciót töltött be a férfiak által uralt csempészetben.

gertrude-lythgoeFotó: Sally J. Ling

Felismerte, hogy a Bahamákon fekvő Nassauból egyszerűen lehet importálni, így a városban egy óriási raktárat épített, ahonnan gond nélkül átvihette a határon az árut. Eleinte az emberek nem bíztak benne, hiszen nő volt, de az alacsony áraitl és a hozzáértését nem lehetett kétségbe vonni, így a tilalom 1933-as feloldásáig csinos összeget gyűjtött, majd elhagyta a Bahamákat, és kivonult a piacról.

1974-ben, nyolcvanhat évesen hunyt el Los Angelesben.

Bonnie Parker, az ikonikus Bonnie és Clyde női feleBonnieclyde_f

Fotó: Wikimedia Commons

A pár 1930-ben találkozott, és a következő évben kezdték el a betöréseiket. Noha a tucatnyi bankrablás tette őket híressé, Clyde jobban szerette a kisebb boltok és benzinkutak kirámolását. 1934 májusában egy rendőrökkel folyó tűzharcban vesztették életüket. Bonnie 23, Clyde 25 éves volt.

Marie Baker, a nadrágos bandita

A csinos, mindig egyszerre két pisztollyal dolgozó Marie bandájával, a Pants Gang-gel egy egész sor boltot rabolt ki a kora harmincas években.

Képernyőfotó 2015-09-16 - 13.57.36

Fotó: The Miami News/1933. december 9.

Nevét arról a szokásáról kapta, hogy miután mindenki elhagyta a boltot, a fegyverével bíztatta a pénztárgépnél álló eladót, hogy előbb vegye le a nadrágját, majd adja át a kassza tartalmát.

Végül saját hiúsága okozta a vesztét: egy hentesbolt kirablása során elengedett túsz értesítette a rendőröket, akik elfogták, miközben a nő épp rúzsozta magát.

Arizona Donnie Barker (Ma Barker)

Ma_Barker
Fotó: Wikimedia Commons

A nő négy fia, Herman, Lloyd, Arthur és Fred az 1910-es években egyszerű útszéli rablásokkal kezdett, de később persze kisebb-nagyobb rablásokat, gyilkosságokat és emberrablásokat is véghezvittek, de az irányítás végig az anyjuknál maradt. Az apa nem asszisztált a rablásokhoz, de természetesen haszonélvezőként ő is profitált belőle.

Mindegyik fiú éveket töltött börtönben, de hamar elérte őket a végzet: Herman 1927-ben öngyilkos lett egy rendőrökkel folytatott tűzharc után, Fred édesanyjával együtt vesztette életét 1935 januári rajtaütés során, Arthur 1939 januárjában az Alcatrazból való szökés közben halt meg, Lloyd-ot pedig egy hosszú börtönbüntetés után hazatérve a felesége ölte meg 1949 márciusában.

Griselda Blanco, a kolumbiai kokainkirálynő

maxresdefault (2)

Fotó: YouTube

A valaha a világ egyik legnagyobb hatalmú drogcsempésze indította az Egyesült Államokba irányuló kokaincsempészetet, és állítólag közvetlenül kétszázötven ember meggyilkolásáért felelős.

Griselda először tizenegy évesen gyilkolt, az áldozata egy tízéves fiú volt, akit néhány barátjával együtt elraboltak, de mivel a család nem akarta kifizetni az érte kért váltságdíjat. Később prostituáltként dolgozott, első férjét – akitől három gyereke is született – válásuk után egy üzleti vita hevében ölte meg. A hetvenes években második férjével, Alberto Bravoval együtt került fel a világ kokaintérképére, ezerötszáz dealer segítségével terítették New York-ban a Kolumbiából érkezett anyagot, méghozzá mai árfolyamon több milliárd forintos profittal.

Az aranykor azonban nem tartott sokáig, hiszen a rendőrség hamar felgöngyölítette a hálózatot, a párnak viszont éppen sikerült kicsúszni a kezeik közül. Giselda azzal gyanúsította a férjét, hogy több milliót tüntetett el a közös bevételből, így rövid veszekedés után még a reptéren arconlőtte a férfit.

A hetvenes évek végén a nőt újra az Egyesült Államokban találjuk, ahol 1985-ös őrizetbe vételéig az egész ország piacát egy személyben irányította.

A következő közel két évtizedet a rács mögött töltötte, 2004-ben, büntetése lejártával pedig visszatoloncolták Kolumbiába.  2012-ben bekövetkezett haláláig visszavonultan élt, egy hentesüzletből kilépve két motoros fegyvere által érte a halál.

Thelma Wright

A nő férje, Jackie Wright az egyik legnagyobb philadelphiai drogbáróként éveken át irányította a Los Angeles és Philadelphia közti forgalmat. 1986-ban meggyilkolták, munkáját Thelma vette át, aki mai árfolyamon akár kétszázmillió forintnyi dollárt is bezsebelhetett havonta. Öt évvel később egy éjszakai bárból kilépve egy bandaháború közepén találta magát, ekkor döntötte el, hogy régi életét hátrahagyja, és törvénytisztelő állampolgárként kíván élni.11174737_859570627437591_5788162261224577642_o

Fotó: Thelma Wright/Facebook

Most ír és ösztönző beszédeket tart azoknak az embereknek, akik korábban már kerültek összetűzésbe a törvénnyel, bevallva, hogy nem éri meg belekeveredni az egészbe, hiszen két kiút lehetséges – a börtön, vagy a halál.

Claudia Felix Ochoa, a Kim Kardashian-hasonmás mexikói hercegnő

maxresdefault (1)

A huszonnyolc éves nő nem igazán vigyáz magára: 36 ezer Twitter-követője, 167 ezer Facebook-lájkolója és azóta már megszűnt Instagram-profiljának követői éveken át figyelték a nő legfrissebb fotóit, ami egy divatbloggernél vagy modellnél nem is tűnik olyan nagy számnak, de Claudia minden bizonnyal az egyik legfélelmetesebb mexikói drogkartell kivégzőosztagának, a La Emperatriz de los Antraxnak a vezetője, de korábban éveken át két alvezérrel élt együtt.

tumblr_ntyp0uJ4aO1ufrwmoo1_1280

Ajánlott videó

Olvasói sztorik