Nagyvilág

Aleppót bombázták, 14 gyerek halt meg

Legalább harmincnyolc ember, köztük tizennégy gyerek meghalt a felkelők által végrehajtott támadásokban a szíriai Aleppó városának kormányerők által uralt területein, közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű emigráns szervezet.

Rami Abdel Rahman, a londoni székhelyű szervezet igazgatója arról beszélt kedden, hogy ez volt az eddigi egyik legnagyobb véráldozattal járó támadás a felkelők részéről az észak-szíriai városban. Az ágyútűz és rakétatámadások összesen három aleppói kerületet értek, a sebesültek számát az OSDH 150-re tette.

Aleppó a polgárháború kirobbanása előtt Szíria második legnépesebb városa és fontos gazdasági központja volt. Jelenleg nyugati részét a Bassár el-Asszád elnökhöz hű erők, keleti részét az elnök megdöntéséért harcoló felkelők uralják.

Szintén kedden az Iszlám Állam dzsihadista szervezet az ország északkeleti részén lévő, javarészt kurdok lakta Haszakában hajtott végre öngyilkos merényletet, amelyben heten meghaltak és több mint harmincan megsebesültek.

Asszád az orosz 1-es csatornának adott tévéinterjújában a nyugati államokat tette felelőssé az országából kiinduló európai menekültválságért, és arra szólította fel őket, hogy hagyjanak fel a szíriai “terroristák” támogatásával. A szíriai elnök évek óta terroristának nevez mindenkit, aki a rezsimje ellen harcol.

A 2011-ben békés tüntetésekkel kezdődött, de a rezsim erőszakos fellépésének hatására véres harcokba torkollt szíriai polgárháborúban az ENSZ adatai szerint mintegy 250 ezer ember halt meg. A konfliktusban mérsékelt és szélsőséges felkelőcsoportok egymás és Bassár el-Asszád elnök ellen is harcolnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik