Nagyvilág

Szerb miniszter: nem utasíthatjuk Magyarországot, hogy legyenek humánusak

Szerbia nem utasíthatja semmire Magyarországot, így arra sem, hogy kinyissanak vagy lezárjanak egy határátkelőt – mondta Aleksandar Vulin szerb szociális ügyi miniszter kedden Horgoson. Hozzátette: arra sem utasíthatják a magyar államot, hogy humánusak legyenek és viselkedjenek úgy, mintha az Európai Unió tagjai lennének.

A szerb-magyar határon, Horgosnál ezrével várakoznak a menekültek, akiket már nem engednek be Magyarországra. „Ezek az emberek a hivatalos átkelőt akarják használni” – mutatott rájuk a miniszter. „Milyen más lehetőségeik vannak? Embercsempészet? A kerítés átvágása?” – tette fel a kérdést Vulin.

A miniszter elmondta: Szerbia ellátja az embereket élelmiszerrel, vízzel, ruhával és a szükséges tisztálkodó eszközökkel, valamint ha szükség lesz rá, akkor kisebb ideiglenes befogadó központokat nyitnak számukra a vajdasági településeken.

A tárcavezető korábban arról is beszélt, hogy a magyar kormány nem egyeztetett Szerbiával arról, hogy mi fog történni a határvédelmi szigorítások után.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik