Nagyvilág

Orbán figyelmeztetést kap az Európa Tanács főtitkárától

Jagland biztosítékokat vár arra, hogy a magyar kormány a válsághelyzet idején is betartja az Emberi Jogok Európai Egyezményét.

Az emberi jogok tiszteletben tartására figyelmezteti Orbán Viktort az Európa Tanács főtitkára. A testület honlapján közölték: Thorbjørn Jagland levelet ír a magyar miniszterelnöknek a kedden életbe léptetett menekültügyi törvények kapcsán.

A főtitkárt aggasztja, hogy az új szabályok értelmében a kormány válsághelyzetet hirdethet ki a „tömeges bevándorlás” miatt. Biztosítékokat vár arra, hogy Magyarország a válsághelyzet idején is be fogja tartani az Emberi Jogok Európai Egyezményét. Jagland a levélben azt is kéri Orbán Viktortól, hogy küldje meg az elfogadott törvények végleges szövegét, hogy elemezhessék azt.

Az Európa Tanács emlékeztet: az Emberi Jogok Európai Egyezményében szereplő szabályoktól azzal lehet eltérni, hogy értesítik az Európa Tanács főtitkárát. Ugyanakkor az élethez való jogot, a kínzás és rabszolgaság tilalmát minden körülmények közt be kell tartani, ahogy azt a pontot is, amely alapján senkit nem lehet megbüntetni jogalap és tárgyalás nélkül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik