Nagyvilág

Letette hivatali esküjét az új ausztrál kormányfő

Malcolm Turnbull beiktatása előtti nyilatkozatában azt mondta: az ausztrál kabinet erős marad, dacára a kormánypárton belüli csatározásoknak. “A miniszterelnök személye megváltozott, de egy nagyon-nagyon erős kormányt alkotunk, egy nagyon erős országot hatalmas lehetőségekkel, és e lehetőségeket ki fogjuk használni, ha keményen és közösen dolgozunk érte” – mondta újságíróknak.

A 60 éves, erősen konzervatív elődjénél mérsékeltebb politikai vonalat képviselő Turnbull azt is elmondta, nem számított rá, hogy ő lesz Ausztrália következő kormányfője. Beiktatását követően Turnbull közölte, hogy az ország gazdaságának fellendítésére fog összpontosítani. Bár Ausztrália gazdasága az elmúlt negyed század során minden évben növekedett, jelenleg kifulladni látszik az utóbbi évek bányaipar által hajtott fellendülése.

Tony Abbott kedden azt ígérte, hogy olyan könnyűvé teszi az átadás-átvételt, amennyire csak lehetséges. “Nem lesz áskálódás, furkálódás és rejtekhelyről lövöldözés” – fogalmazott a keresetlen nyilatkozatairól is ismert Abbott. Arról még nem nyilatkozott, hogy folytatja-e politikai pályafutását.

Az újságíróból lett milliárdos Turnbull alig több mint két éven belül már a negyedik miniszterelnök Ausztrália élén.

A volt távközlési miniszter, korábbi pártelnök 54:44 arányban győzött Abbott ellen a Nemzeti Párttal közösen kormányzó, konzervatív Liberális Párt hétfői bizalmi szavazásán. Turnbull azután hívta ki Abbottot, hogy a kormánykoalíció népszerűsége meredeken zuhanni kezdett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik