Nagyvilág

Hatezer menekült töltötte az éjszakát Bécsben

A hatezer ember közül mindössze 150-en kértek menedéket Ausztriában.

Hétfőn az osztrák fővárosban 150 menedékkérelmet nyújtottak be, ez a szám alig valamivel volt több, mint az előző napokban. A hatóságok kedden több ezer embert várnak, akik Burgenlandból az osztrák fővárosba érkeznek majd buszokkal és különvonatokkal.

Gyalog indultak el

A katonák Nickelsdorfnál (Miklóshalma) hétfőn éjszaka felállítottak csaknem 180 sátrat, amelyben összesen 800 ember fér el. Kedden éjszaka további 1500 ember érkezett a településre. Az osztrák autópálya-kezelő (Asfinag) hétfőn és kedden is több alkalommal biztonsági okokból lezárta a határátkelőnél lévő A4-es autópályát, minthogy ismét azon haladtak gyalog a menekültek.

A dél-burgenlandi Rábakeresztúrnál (Heiligenkreuz im Lafnitztal) hétfőn 4500, kedd hajnalban 500 menekült érkezett Ausztriába, őket buszokkal szállították tovább tartományi befogadóhelyekre. A településnél száz rendőr teljesít szolgálatot kedden.

Az alsó-ausztriai szükségszállásokon 1900-an éjszakáztak hétfőn, Schwechatnál 500, a tullni csarnoknál ezer embert tudtak fogadni, hétfőtől Sankt Pöltenben további háromszáz főnek alkalmas befogadóhelyet nyitottak meg. A tartomány további szálláshelyek után kutat.

Fokozatosan vezetik vissza a határellenőrzést

A salzburgi pályaudvar közelében kialakított szükségszálláson 600-an éjszakáztak, akik már kedd reggel javarészt tovább is utaztak Németország irányába. A rendőrség tájékoztatása szerint kedden délelőtt nyugodt volt a helyzet a pályaudvaron.

Az osztrák belügyminisztérium kedden azt közölte, hogy az ausztriai határellenőrzést “fokozatosan” vezetik be, azonban a konkrét lépések még előkészítés alatt állnak.

A tárca közlése szerint a benyújtott menekültkérelmek száma nagyjából az utóbbi hetek és hónapok átlagának megfelelő, nem nőtt drasztikusan. Akik nem nyújtottak be menekültkérelmet, de mégis Ausztriában tartózkodnak, mindenekelőtt ellátásban részesülnek, hiszen a minisztérium tájékoztatása szerint elsődleges szempont, hogy akik súlyos helyzet elől menekültek, ellátást kapjanak, a többi intézkedés ez után következik majd. Azok, akik érvényes utazási dokumentumok nélkül jöttek Ausztriába, kiutasíthatók az országból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik