Nagyvilág

Felfüggesztették Bukarest főpolgármesterét

korrupció (Array)
korrupció (Array)

Sorin Oprescut korrupció gyanújával múlt hét kedden helyezte előzetes letarztatásba a bukaresti törvényszék, kedden pedig felfüggesztették tsiztségét.

Paul Nicolae Petrovan bukaresti prefektus – aki a kormány nevében gyakorol jogi felügyeletet a fővárosi önkormányzatok tevékenysége felett – azt követően írta alá rendeletet Oprescu felfüggesztéséről, hogy a táblabíróság hétfőn elutasította a főpolgármesternek az előzetes letartóztatás elleni fellebbezését.

A törvény értelmében a két bukaresti főpolgármester-helyettes egyike veszi át ideiglenesen Oprescu hatáskörét, de a Hotnews.ro hírportál úgy tudja, egyikük sem vállalkozott a feladatra. Az ügyben a bukaresti önkormányzat kedd délutáni rendkívüli ülésén várható döntés.

Jelölt bankjegyeket találtak nála

Oprescut szeptember 5-én vette őrizetbe a DNA, arra hivatkozva, hogy aznap 25 ezer euró kenőpénzt vett át egy közvetítőtől. Az ügyészek azt állítják, hogy a pénz átadása után megtalálták Oprescunál a megjelölt bankjegyek egy részét. A vádhatóság szerint a főpolgármesteri hivatalnál bejáratott módszer volt, hogy Oprescu és emberei olyan cégeknek adtak megbízási szerződéseket, amelyek nyereségük kétharmadát a döntéshozók megvesztegetésére fordították.

A DNA a letartóztatási kéréshez csatolt indoklásban egy feljelentő vallomására hivatkozva azt állította: Oprescu rendszeresen saját házában vette át részesedését a kenőpénzből, a lehallgatástól tartva pedig csak telefonkészülékek nélkül engedte be vendégeit lakásába. A főpolgármester a bíróság előtt ártatlannak mondta magát, azt állította: a nála talált pénz nem megvesztegetését szolgálta, hanem kölcsön kért egy összeget munkatársától.

Pedig választói mellette álltak

Oprescu 2008-ban függetlenként került a román főváros élére, de 2012-ben volt pártja, a kormányon lévő Szociáldemokrata Párt (PSD) támogatásával újrázott.

Romániában a jövő évben önkormányzati választásokat tartanak. Az Avantgarde közvélemény-kutató intézete hétfőn ismertetett felmérése szerint a bukaresti PSD-szimpatizánsok 49 százaléka azt szerette volna, hogy a párt jövőre is Oprescu újraválasztását támogassa. A felmérés adatait még Oprescu őrizetbe vétele előtt vették fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik