Nagyvilág

Emberéletet követelt a pusztító kaliforniai erdőtűz

Kalifornia állam északi részén, Napa megye bortermelő vidékeinek közelében szombaton csaptak fel a lángok, és azóta példa nélküli ütemben terjed a tűz, amiért a hatóságok a négy éve tartó szárazságot, az erős szelet, illetve az utóbbi hetek rendkívül meleg időjárását okolták.

A tüzek miatt több ezer ember kényszerült elhagyni otthonát, és mintegy ezer építmény, közte 400 lakóház vált a lángok martalékává. Ezzel ez az idei év legpusztítóbb erdőtüze Kalifornia államban, illetve az Egyesült Államok nyugati részén. A tűzben életét vesztette egy idős mozgássérült nő, aki nem tudott elmenekülni a lángok elől. Négy tűzoltót égési sérülésekkel szállítottak kórházba.

Minden lángra gyúlt, olyan volt, mintha a végítélet lenne. Szó szerint a lángokon keresztül hajtottunk át – mondta egy helyi lakos, Steve Johnson a Reuters hírügynökségnek.

Az oltásban 1400 tűzoltó vesz részt, de egyelőre csupán a tűz mintegy 5 százalékát sikerült lokalizálni – közölték a kaliforniai hatóságok helyi idő szerint hétfőn.

Ezzel párhuzamosan a Sierra Nevada hegység nyugati részén szerda óta egy másik erdőtűz 135 lakóházat és 79 más épületet pusztított el. Az év eleje óta több mint hétezer nagyobb tűzeset történt Kalifornia államban, amelyek során összesen 263 ezer hektárnyi terület égett le.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik