Nagyvilág

A pokol útja: ilyen keresztülhajtani a kaliforniai erdőtűzön

Az utóbbi évtizedek legsúlyosabb tűzvésze tört ki szombaton Kaliforniában, a San Franciscótól északra található hegyvidékes területeken. A meleg száraz időjárás miatt rendkívül gyorsan terjedő erdőtűz helyi idő szerint szombaton kora délután indult meg, és kevesebb mint 24 óra alatt már 200 négyzetkilométernyi területen égett, és azóta már 250 négyzetkilométernyi területet perzselt fel.

A tűz terjedésének sebessége mindenkit meglepett, köztük azt a családot is, akik videóra vették, ahogy az utolsó pillanatokban elmenekülnek a hegyvidéki Anderson Springs településről. A három felvételt feltöltő férfi a YouTube-on közzétett videókhoz írt kommentjében elismerte: túl későn indultak el a biztonságot jelentő Middletown városa felé (amit azóta már elpusztított a tűz).


Az egyelőre ismeretlen férfi elmondta: három autóval vágtak neki a nagyjából 15 kilométeres útnak, feleségével, nővérével és anyjával, és csak akkor vették észre, hogy milyen közel van hozzájuk a tűz, amikor már elindultak. „Utólag visszagondolva korábban ki kellett volna autózni, megnézni milyen a helyzet, de túlságosan el voltunk foglalva a pakolással” – írta.

A helyi sajtóban megjelent hírek szerint a hétvégén fellobbant tűz legalább ezer épületet, köztük majdnem hatszáz lakóházat semmisített meg, és még nagyjából kilencezret fenyeget. A lángok elől több mint tízezer embert kellett evakuálni. A tűznek egy halálos áldozata is van, egy 72 éves, mozgáskorlátozott nő, akit már nem tudtak kimenteni az otthonából.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik