Nagyvilág

Újabb rekordot várnak a menekültek számában Szerbiában

A magyarkanizsai pihenőhelyre csak éjfélig 4400 menedékkérő érkezett, akik továbbindultak Horgos felé. Vasárnap Magyarországra legalább 5809-en érkeztek.

A szerb-magyar határ menti településekre a hét végén naponta hat-nyolcezer menedékkérő érkezett. A Magyar Szó című újvidéki napilap hétfőn a migránsok óriási számával kapcsolatban megjegyezte: “Horgosra naponta jelenleg több migráns érkezik, mint amennyi lakosa van a falunak.”

Az 5700 ember lakta településen halad át ugyanis a Magyarországra vezető vasútvonal, az átkelőn pedig egyelőre nincs kapu, a menedékkérők többsége ott igyekszik átjutni a magyar oldalra.

Keddtől Szerbiában torlódhatnak fel

Aleksandar Vulin szociálisügyi miniszter az RTS hétfő reggeli híradójában közölte, hogy a szerb-macedón határ mellett fekvő Presevóban az utóbbi 24 órában 2500 bevándorlót vettek nyilvántartásba, az ott található ideiglenes befogadóközpontban pedig jelenleg körülbelül ötszázan tartózkodnak. Hétfőn mintegy 3500, főleg a Közel-Keletről érkező emberre számítanak.

A tárcavezető szerint a napokban azért nőtt meg hirtelen a bevándorlók száma Szerbiában, mert mindenki igyekezett minél hamarabb elérni a magyar határt, még a szigorúbb ellenőrzések és jogszabályváltozások életbelépése előtt. Várhatóan keddtől nem a Szerbiába érkezők száma növekszik majd, hanem az ott maradóké, nehezebb lesz ugyanis bejutni a schengeni övezetbe.

Hegyeshalom, 2015. szeptember 10. A Bécs és Budapest vonalon átmenetileg szüneteltetett vasúti közlekedés miatt a hegyeshalmi vasútállomásról gyalog elinduló menekültek haladnak a határ felé 2015. szeptember 10-én. Túlterheltsége miatt átmenetileg nem indít és nem fogad vonatokat Bécs és Budapest között az osztrák vasúttársaság (ÖBB). Az Ausztriába érkezõ migránsokat különbuszokkal és különvonatokkal folyamatosan szállítják tovább az osztrák-magyar határról Bécsbe. MTI Fotó: Krizsán Csaba
MTI / Krizsán Csaba

Vulin az északi, szerb-magyar határ mentén számít nagyobb nyomásra, ott gyűlnek majd össze az újonnan érkezők és a még át nem keltek. Bejelentette, hogy újabb, kisebb ideiglenes befogadóközpontokat állítanak fel ebben a térségben.

Változtathatnak az útvonalon

A miniszter hozzátette, hogy a migránsok valószínűleg változtatnak útvonalukon, “de biztosan megtalálják az utat”. Hozzátette ugyanakkor, hogy a határok lezárásával csak egyik ország felől a másik felé irányul a bevándorlási hullám, nem ez jelenti a megoldást, azt az érintett országoknak közösen kell megtalálniuk az EU vezetésével.

Hangsúlyozta, hogy Szerbia nem zárja le a határait, és Belgrád pozícióját nem lehet összehasonlítani például Berlinével, a migránsok ugyanis csak áthaladnak Szerbián, és nem akarnak itt maradni, a valódi céljuk Németország.

Már több mint 190 ezren érkeztek Magyarországra

Rekordszámú illegális bevándorló érkezett vasárnap Magyarországra a szerb-magyar határon, korábban soha ennyien nem érkeztek egyetlen nap alatt – erről Balázs László, az Országos Rendőr-főkapitányság határrendészeti főosztályvezetője beszélt hétfő reggeli sajtótájékoztatóján.

Vasárnap 5809-en érkeztek a szerb-magyar határon, velük 191 702-re nőtt idén az illegális bevándorlók száma.

Csiszér-Kovács Viktória, az ORFK szóvivője megerősítette: Papp Károly országos rendőrfőkapitány riadót rendelt el négy megyei rendőr-főkapitányság állománya és a Készenléti Rendőrség egyes egységei számára, ami azt jelenti, hogy a pihenőnapjukat töltő, illetve szabadságon levő munkatársaikat is berendelték. Nekik meg kellett jelenniük a szolgálati helyükön és a számukra kijelölt feladatot kell végrehajtaniuk – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik