Nagyvilág

Mekkora meglepetés! Nyert az orosz kormánypárt

Az Oroszországi Föderációban – amelynek több mint nyolcvan alanya van – 21 kormányzói posztról és 11 regionális parlament összetételéről szavaztak, összesen 59 millió ember volt jogosult a részvételre.

A moszkvai központi választási bizottság hétfői közlése szerint a szavazatok nagy részének feldolgozását követően az összes kormányzóválasztáson a Dmitrij Medvegyev kormányfő vezette Egységes Oroszország párt (JeR) jelöltje állt nyerésre, és mind a 11 helyi parlamentben többséget szerzett a párt. A hivatalos adatok szerint egyetlen olyan kormányzóválasztás volt, ahol a JeR jelöltje nem szerzett abszolút többséget.

Az ellenzék viszont arról számolt be, hogy a hatóságok adminisztratív eszközökkel akadályozták kampányolását és részvételét a választásokon, sok régióban nem vették fel az ellenzéki jelölteket a választási listákra. A Golosz független választásfigyelő szervezet jelentésében úgy fogalmazott: a voksolás a politikai verseny hiányát és az eredmények feletti teljes kormányzati kontrollt jelzi.

Az Alekszej Navalnij korrupcióellenes aktivista, illetve a február végén meggyilkolt ellenzéki politikus, Borisz Nyemcov pártjainak egyesülésével létrejött liberális ellenzéki koalíció csupán egy helyen, a Moszkvától 300 kilométerre északkeletre fekvő Kosztroma régióban indulhatott. A nem hivatalos eredmények szerint azonban végül mindössze két százalékot szerzett, és így nem jutott be a törvényhozásba.

Az ellenzékiek arról is beszámoltak, hogy Kosztromában a rendőrség razziát tartott náluk, és lefoglalta a pénzüket. Dmitrij Medvegyev hétfőn úgy nyilatkozott, pártja “teljesen kielégítő” eredményt ért el “a nem könnyű időkben” tartott választásokon.

Megfigyelők a jövő évi parlamenti választások fontos előjelének tartották a regionális voksolásokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik