Nagyvilág

Kormányszóvivő: Németország nem zárta le a határait

Németország nem váltott irányt a menekültválságban követett politikájában, továbbra is betartja emberiességi és jogi kötelességeit, ami azt is jelenti, hogy változatlanul fogadja a területére érkező menedékkérőket – mondta a német kormányszóvivő.

Steffen Seibert kijelentette: a német kormány mindig az adott helyzetnek megfelelően jár el, az utóbbi napok fejleményei szükségessé tették a határellenőrzés ideiglenes visszaállítását. Ez a lépés nem a határok lezárását jelenti és azt sem, hogy változtak volna a kormány tevékenységét meghatározó alapelvek. Menedékkérők továbbra is érkezhetnek Németországba, a német hatóságok a dublini előírásoknak megfelelően járnak el minden egyes kérelmezővel kapcsolatban – jelentette ki.  A határellenőrzés ideiglenes visszaállítása azt szolgálja, hogy rendezettebb körülmények között történjen mindez – tette hozzá.

Arról, hogy Angela Merkel azt mondta, hogy Németország megbirkózik a menekültválsággal, Seibert kijelentette, hogy ez sikerülni is fog, de azt senki nem mondta, hogy „egy-két nap alatt”. A kormányszóvivő szerint Magyarország, és mások számára is nagyon nehéz a helyzet, de közös európai válasznak kell születnie. Valamennyi tagállnak óvnia és aktívan érvényesítenie kell az európai értékeket, ehhez az is hozzátartozik, hogy mindenkit megillet az emberhez méltó bánásmód és elhelyezés – fejtette ki Seibert.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik