Nagyvilág

Ausztria is visszaállíthatja a határellenőrzést

“Ellenkező esetben néhány nap alatt totálisan túlterheltté válhat az ország” – vélekedett Sebastian Kurzosztrák külügyminiszter az ORF osztrák közszolgálati televízió vasárnap késő esti adásában. A néppárti (ÖVP) politikus úgy fogalmazott, Ausztria “az utolsó vonzó ország” a menekültek számára Németország előtt. Werner Faymann kancellár, a nagykoalíciós kormány szociáldemokrata miniszterelnöke előzőleg elutasította a határellenőrzés szigorítását.

A külügyminiszter szerint a Németország által vasárnap délután bejelentett intézkedés a határellenőrzés visszaállításáról azt eredményezi, hogy rövid időn belül több tízezer menekült ragad Ausztriában, ahelyett, hogy csak átutaznának az országon. Az osztrák rendőrség tájékoztatása szerint csak vasárnap 15 ezer migráns érkezett Nickelsdorfba, az osztrák-magyar határ osztrák oldalára. Az éjszaka folyamán további ötezerre számítottak. Ausztria nem birkózik meg egyedül ezzel az áradattal – vélekedett Sebastian Kurz- A politikus hozzátette, a válság közepette nincs helye a naivitásnak.

Azt is mondta, nemcsak háborús menekültek keltek útra, hanem olyanok is, akik csak állítják magukról, hogy szíriaiak, és valójában Pakisztánból, Algériából vagy Palesztinából jönnek. Az Ausztria és Németország között hétfő reggelig biztosan szünetelő vasúti közlekedésről megjegyezte: “Megérkeztünk az európai kőkorszakba”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik