Nagyvilág

Meghalt a vudu vallási vezető

Haitin 79 évesen, Port-au-Prince-i otthonában elhunyt Max Gesner Beauvoir, a vudu vallás legfőbb méltósága. A vudu vallási vezető szombati halálát hozzátartozói jelentették be.

A biokémikus végzettségű férfi volt az első, akit 2008-ban kineveztek Ati national-lá, a vudu híveinek spirituális vezetőjévé. A titulus létrehozásának célja az volt, hogy annak viselője védelmezze Haiti szigetének történelmi vallását és szembeszálljon azzal a negatív imázzsal, amelyet főleg egyes protestáns és neoprotestáns vallási közösségek sugalltak róla.

Az előítéletek elleni harc jegyében Max Beauvoir igyekezett megismertetni a külföldiekkel az animista vallás “valódi” arcát, egyebek közt oly módon, hogy jelentős szertartások alkalmával megnyitotta templomát idegenek előtt.

Pat Robertson amerikai neoprotestáns lelkész 2010-ben hatalmas vihart kavart azzal a kijelentésével, miszerint a 200 ezer halálos áldozatot követelő földrengés annak a paktumnak a következménye, amelyet a haitiak az ördöggel kötöttek vudu szertartásaik során.

A 2010-es kolerajárvány kezdetén a haitiak meglincseltek több tucat vudu követőt, akiket azzal vádoltak, hogy egy, a betegséget terjesztő port állítottak elő.

A vudu a 16. és a 17. században Afrikából behurcolt rabszolgák hiedelemvilágából, a boszorkányságból és a kereszténység bizonyos elemeiből alakult ki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik