Nagyvilág

A franciák nagyon sürgetnék a menekültválság kezelését

Franciaország vasárnap felszólította az Európai Uniót, hogy gyorsítsa fel a menekültek fogadása érdekében szükséges intézkedések megvalósítását, és ismét bírálta Magyarországot, amiért határzárat épít a szerbiai határánál.

“Európa történelmi választással néz szembe, az értékek, a menekültek méltó fogadása, de a hatékonyság terén is történelmi szerepe van” – mondta Harlem Désir Európa-ügyi államtitkár a TV5 Monde külföldre sugárzó francia köztelevízió és a Radio France Internationale (RF) külföldre sugárzó francia közrádiónak adott interjúban. “Versenyfutásban vagyunk, és Európa a hitelével játszik” – tette hozzá.

Az uniós belügyminiszterek hétfői találkozója elé időzített nyilatkozatban Harlem Désir az uniós üzemeltetésű menedékkérő-regisztrációs központok, az ügynevezett hot spotok felállítását sürgette azokban az országokban, ahol a migránsok belépnek az Európai Unióban, valamint a kvóta szerinti elosztást illetően is egyetértést szorgalmazott.

“Ha túl sok időt várunk, már nem lehet a menekültek befogadását kezelni. Most az az elsődleges, hogy a regisztrációs központok föl tudjanak állni” – hangsúlyozta. Ennek érdekében szót emelt azért is, hogy az Európai Bizottság gyorsítsa del Olaszország és Görögország számára a finanszírozást, valamint segítse az Európai Unióval szomszédos országokat a válság kezelésében, külön megemlítve Macedóniát.

Újságírói kérdésre az Európa-ügyi államtitkár megismételte a francia diplomáciának a magyar-szerb határon épülő kerítést elítélő álláspontját. “Szögesdróttal egyértelműen kívül helyezi magát (Magyarország) az Európai Unió értékein. Az Európai Unió értékeihez nem tartozik falak emelése, szögesdrótok felhúzása, és bizonyosan az sem, hogy mindenki nemzeti politikát hirdet” – mondta.

Laurent Fabius francia külügyminiszter augusztus 30-án “botrányosnak” nevezte egyes kelet-európai országok viselkedését a menekültválsággal kapcsolatban, Magyarországot külön bírálta a határzár miatt. Saját szavai szerint “nagyon szigorúan” ítéli meg Magyarország fellépését, amely szerinte “nem tartja tiszteletben a közös európai értékeket”, amikor határzárat épít.

A magyar kormány akkor visszautasított minden “nemtelen jelzőt és vádaskodást Magyarországgal szemben” és bekérette a budapesti francia nagykövetet, jelezve, hogy a határvédelmi intézkedésekkel nemcsak Magyarországot, hanem az EU minden tagállamát védik, e lépések minden uniós ország biztonságát, nyugalmát és békéjét szolgálják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik