Nagyvilág

Szaúd-Arábia: 2,5 millió szírt fogadtunk országunkban a szír válság kezdete óta

A Szaúdi Külügyminisztérium szóvivője sajtóközleményben cáfolta, hogy a Királyság nem fordítana kiemelt figyelmet a szíriai menekültkrízisnek. A Saudi Press Agency-nek adott sajtónyilatkozatból közlünk részleteket.

“A Királyság nem kívánta nyilvánosságra hozni azokat az erőfeszítéseit, amiket a szír testvéreinek gyötrelmes megpróbáltatásai kapcsán tett. Ugyanis a kezdetektől fogva ehhez a kérdéshez humanitárius és vallási perspektívákon keresztül közelített. Nem kívánt ezzel sem dicsekedni, sem ezt a médiában mutogatni. Most viszont fontosnak látja ezeket az erőfeszítéseket napvilágra hozni, hogy tisztázhassa a valós tényeket látva, hogy a nemzetközi sajtó hamis és félrevezető adatokkal vádolja a Szaúd-Arábiai Királyságot.”

„A szír válság kitörésekor a Királyság által meghozott intézkedések eredményeként

két és félmillió szír állampolgárt fogadott be az ország.

Velük kapcsolatban nagyon ügyelt, hogy ne menekültekként kezelje őket, és ne menekülttáborokban kerüljenek elhelyezésre. Így őrizve meg a méltóságukat és integritásukat, valamint ezzel teljes mozgásszabadságot biztosítva nekik. Valamint, akik a Királyságban kívántak maradni, azok tartózkodási engedélyt kaptak, olyat, mint az összes többi ott élő. Ehhez automatikusan ingyenes orvosi ellátás jár és szabad munkavállalás a munkaerőpiac teljes szegmensében. Ezt világossá teszi a 2012-ben kiadott királyi utasítás, amelyben olvashatjuk, hogy a Királyságba „látogató” szír gyermekek ingyenes oktatásban részesülnek. Több mint százezer szír gyermek ingyenes beiskolázását tette a Királyság lehetővé, az állami statisztikák számvetése szerint.”

A szóvivő azt is megerősítette: „A szaúdi erőfeszítések nem álltak meg ennyinél. Milliónyi, a Szíriával határos országokba menekült szír állampolgárt támogatott és gondozott. Mint Jordánia, Libanon és egyéb országokban lévőket. Ezek humanitárius segélyek voltak a befogadó országok közreműködésével. Valamint a nemzetközi humanitárius segélyszervezetek közreműködésével. Ezek az adományok anyagi és egyéb segítségek voltak.”

A Királyság a szír testvéreinek nyújtott humanitárius segélyei eddig elérték a mintegy 700 millió USD értéket.

Ez a 2015.03.31.-én Kuvaitban megrendezett harmadik Nemzetközi Adományozók Konferenciájának statisztikája, ami az állami és a magánkezdeményezéseket is egyaránt magában foglalja. Ezek élelmiszerből, gyógyszerből, ruhákból és takarókból, valamint oktatás biztosításából álltak. A Királyság ingyenes műtétre is alkalmas szakrendelőket hozott létre a menekülttáborokban, leginkább a Záterí menekülttáborban, Jordániában. A Királyság megerősíti, hogy továbbra is befogadja Szíriából és Libanonból a menekült szír családokat.

A szóvivő azzal zárta nyilatkozatát, hogy: „A fentiekből kiderült, hogy a Királyság továbbra is a szenvedő szír testvérnemzet támogatóinak vezető szerepét fogja betölteni, és nem hajlandó erről lemondani. És nem fogja hagyni, hogy ezt a pozícióját bárki bármilyen módon megkérdőjelezze!”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik