Nagyvilág

Menekülteknek szánt kamu fegyverszállítmánnyal riogatnak a bevándorlásellenesek

„Fegyverekkel és lőszerekkel volt tele a menekülteknek szánt segélyszállítmány” – dübörgi a címében egy YouTube-ra kikerült, és a muzulmán- és bevándorlásellenes oldalakon rohamosan terjedő videó. Feltöltője a felvételhez mellékelt leírásban azt állítja, hogy a muszlim menekülteknek szánt segélyeket tartalmazó konténer fegyverekkel volt teli. Majd felteszi a kérdést: „A média erről miért nem számol be?”

Nos, nem kellett sokat keresgélni ahhoz, hogy kiderüljön: a média igenis beszámolt erről. Ha esetleg Ön mégsem hallott volna erről a nagy hírről, az azért van, mert a kérdéses videóban – amit egyébként egy görög híroldalról, a Creta Postról lopott el a rémhírterjesztő feltöltő – látható fegyverszállítmányt nem az Európába menekülő muszlimoknak szánt segélyszállítmány között találták.

Így néz ki, amikor a média nem számol be valamiről? Tényleg?

A görög, valamint a török sajtóban nagy teret kapott történet – amiről egyébként a nemzetközi sajtó is beszámolt – még szeptember másodikán volt hír, miután a görög parti őrség elfogott egy bolíviai zászló alatt hajózó teherszállítót, amin a görög hatóságok közlése szerint illegális, de legalábbis nem megfelelő módon dokumentált fegyverszállítmányt találtak elrejtve. A hajó egy török kikötőből indult augusztus 29-én és egy líbiai kikötőbe kellett volna megérkeznie, majd onnan Bejrútba hajóznia.

Az egyik krétai kikötőben átvizsgált hajón két konténerben nagyjából félmillió darab töltényt, valamint ötezer darab, rendőrségi használatra szánt puskát találtak – írta a görög sajtó a helyi hatóságokra hivatkozva.


Az esettel kapcsolatban megszólalt a török külügyi szóvivő is, aki elmondta: a szállítmány teljesen legális volt és rendelkezett minden szükséges irattal. Tanju Bilgiç elmondása szerint a Haddad-1 nevű teherszállító 4900 darab vadászpuskát vitt Libanonba, valamint 492 ezer töltényt a szudáni rendőrség számára. Egyben közölte azt is: készek együttműködni a görög hatóságokkal a fegyverszállítmánnyal kapcsolatban, és megteszik a megfelelő lépéseket, ha a fegyverek mégsem a megnevezett célállomásokra mentek volna.

A szállítmány a beszámolók alapján tényleg gyanúsnak tűnik, de nem úgy, ahogy azt az európai menekültválsággal kapcsolatos félelmekre játszó muzulmánellenes rémhírterjesztők megpróbálják eladni. Azt ugyanis biztosan nem a menekültek között megbúvó iszlamista terroristáknak szánták. Ha valami lehet a történet mögött, akkor az az, hogy valamelyik líbiai fegyveres szervezetnek, esetleg az Iszlám Állam ott tevékenykedő csoportjának próbálták eladni fegyvercsempészek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik