Külföld

Félmillió menekültet vár Magyarország

24.hu
24.hu

2015. 09. 11. 17:30

Sok mindenben nem értenek egyet a nyugati és keleti EU-tagok, de abban igen, hogy közösen kell kezelni a menekültválságot. A visegrádi négyek, a németek és a luxemburgiak külügyminiszterei találkoztak Prágában és apokaliptikus jövőképet festettek le.
Korábban a témában:

Akár 400-500 ezer menekült is érkezhet Magyarországra az év végéig, ha Magyarország nem erősíti meg déli határainak védelmét – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a visegrádi négyek, illetve Németország és Luxemburg külügyminisztereinek pénteki prágai találkozója után. Szijjártó szerint eddig mintegy 180 ezer menekült érkezett Magyarországra.

“Magyarország teljesíteni fogja kötelezettségvállalásait, és megvédi az Európai Unió külső határait” – jelentette ki. “A schengeni határok védelme a legfontosabb. Enélkül az összes többi intézkedés hatástalan” – tette hozzá Szijjártó. Elmondta, jövő héttől kezdve új törvények lépnek életbe, amik szerint például az illegális határátlépés bűncselekménynek fog minősülni.

A csehek szolidárisak Magyarországgal

Lubomír Zaorálek cseh külügyminiszter szerint az Európai Uniónak meg kellene változtatnia a migrációs válság kezelésére irányuló pénzügyi segítség rendszerét Magyarország javára. “Ma már nyilvánvaló, hogy Európa alábecsülte a balkáni utat, ami jelenleg egyértelműen az Európába tartó migrációs hullám legfontosabb útjává vált. Ezért meg kellene változtatni az európai pénzügyi támogatásokat Magyarország javára” – jelentette ki. Szijjártó hozzátette, Magyarország eddig 6,7 millió euró nagyságú segítséget kapott a menekültválság kezelésére, míg kiadásai 120 millió eurót tettek ki.

Németország, a migránsok legfőbb célországa, idén mintegy 800 ezer bevándorlóra számít – jelentette ki Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter. “Csak a következő hétvégén mintegy 40 ezer menekült érkezésére számítunk” – jegyezte meg Steinmeier. Ismételten szolidaritásra kérte az EU többi tagállamát a migrációs hullám kezeléséért. “Talán az Európai Unió történelmének legnagyobb kihívásáról van szó” – mondta a német diplomácia vezetője.

Egyetértenek abban, hogy nem értenek egyet

A hat külügyminiszter egyetértett abban, hogy a jelenlegi menekültválságot összeurópai szinten kell kezelni, és üdvözölték az Európai Bizottság legutóbbi javaslatait a megoldására. Ugyanakkor a négy visegrádi ország, illetve Németország és Luxemburg továbbra is eltérően ítélik meg a menekültek kötelező befogadási kvótáit, amiket a válság megoldására az Európai Bizottság javasolt – derült ki a sajtótájékoztatón.

Míg a visegrádi négyek egyhangúlag elutasítják a kötelező kvótákat, Németország és az EU soros elnöki tisztségét betöltő Luxemburg viszont támogatják azt. “Mi teljes mértékben tudatosítjuk, hogy csak közösen tudunk kiutat találni ebből a helyzetből. Támogatjuk a közös európai megoldásokat, amikben a probléma minden aspektusa helyet kap” – jelentette ki Zaorálek a visegrádiak nevében. A V4-ek soros elnöki tisztségét jelenleg Csehország tölti be.

“Európai problémáról van szó, ami európai megoldást igényel” – jelentette ki Jean Asselborn, Luxemburg külügyminisztere. Szijjártó szerint “először a kihívást kell kezelni, és csak azután a következményeit”. “Ami magát az áthelyezési mechanizmust illeti, továbbra is meggyőződésünk, hogy nem jelent semmiféle mentőövet a probléma megoldásában” – hajtogatta Zaorálek.

Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter visszautasította azokat az állításokat, amik szerint a visegrádiak nem lennének szolidárisak a menekültprobléma megoldásában. “Hozzáállásunk felelősségről vall” – jelentette ki Lajcák. Grzegorz Schetyna lengyel külügyminiszter szerint ügyelni kell arra, hogy a migrációs kérdésben ne jöjjön létre “kétsebességű Európa”, amikor az egyik bekapcsolódik a problémák kezelésébe, míg a másik nem.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

AUCKLAND, NEW ZEALAND - AUGUST 29:  Phil Taylor engages with his fans during the Auckland Darts Masters at The Trusts Arena on August 29, 2015 in Auckland, New Zealand.  (Photo by Michael Bradley/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.