Nagyvilág

Terrorpánikkal manipulálni a menekültválság közepén: ostobaság vagy aljasság

Az Iszlám Állam négyezer terroristát csempészhetett Európába? címmel jelent meg egy cikk az Origón kedden este, három perccel kilenc után. A portál a brit Expressre hivatkozva írja le, hogy az információ nem akárkitől, hanem a rettegett terrorszervezet egyik ügynökétől származik.

Nagy bátorság kell egy ilyen cikk megjelentetéséhez, hiszen tényként írja le a menekültválsággal kapcsolatos legnagyobb félelmet, a végletekig feszítve a már amúgy is pattanásig terhelt idegeket. A média felelőssége mindig nagy, de egy olyan helyzetben, mint a mostani, óriási.

Az Expresshez hasonlóan, az Origo is említi, hogy az ISIS állítólagos ügynökével valójában a BuzzFeed újságírója beszélt, az idézett cikket azonban egyik portál sem linkeli. Talán azért mert akkor egyértelművé válna, hogy ez a szeptember elején tálalt sztori, valójában több mint nyolc hónapja, január 30-án jelent meg az amerikai portálon.

Jellemző, hogy míg a BuzzFeed közel tízezer karakterben (kb. négy gépelt A/4-es oldalban) járja körül történetet, addig az Express már fele ekkorára kerekíti a sztorit, az Origo pedig megelégszik alig több mint ezer karakterrel, kihagyva borzalmasan fontos részleteket. Például azt, hogy a négyezres szám a BuzzFeed riportere szerint hatalmas túlzás.

A brit lap szerzője minden esetre legalább aláírta a cikket, a magyar portálnál, azonban senki sem vállalt személyes felelősséget az információért, amit cikkünk írásáig éppen négyezren ajánlottak a Facebookon.

Az eredeti, januári BuzzFeed cikknek két szerzője van: Mike Giglio és Munzer al-Awad. Azt írják, hogy beszéltek egy férfivel, aki az Iszlám Állam ügynökének mondta magát, és azt állította, hogy 2014 végén érkezett Szíriából egy török kikötővárosba azzal a céllal, hogy dzsihádistákat csempésszen Európába a menekülteket szállító hajókon.

Az ügynökről megtudjuk, hogy rövidre vágott szakálla van, és a harmincas évei közepén jár.

Az arab tavasz előtt a szíriai hadseregben szolgált, majd a forradalom kitörésekor, gyorsan az Egyesült Államok által támogatott felkelőkhöz, a Free Syrian Army (FSA) nevű szervezethez csatlakozott, majd innen állt át ISIS soraiba.

Mindezt egy állítólagos FSA parancsnoktól tudják meg a BuzzFeed újságírói, aki azt mondja, az ISIS-tag sok korábbi bajtársát ölte meg, ezért a lázadók nagyon szeretnék holtan látni.

Az állítólagos dzsihádista ügynök kicsit olyan, mint az a moszkvai bérgyilkos, akit Frei Tamás faggatott 2001 tavaszán arról, hogy mennyiért nyírná ki Orbán Viktort. Ha egy ügynök, akit a nyugati titkosszolgálatok mellett, egy seregnyi volt bajtársa is holtan akar látni, nyíltan beszél a médiának az általa végzett fedett tevékenységről, azt több mint megkérdőjelezhető.

Az Iszlám Állam nem hivatalos szervezet: nem létezik ISIS-igazolvány, amit a megkapnak a tagok. Nincs központja, ahová oda lehet csörögni, hogy: „fiúk, ez tényleg a ti emberetek”, mert ahová oda lehet csörögni, azt a helyet le is lehet bombázni. Az Iszlám Állam ezért építette ki a saját kommunikációs csatornáit, és médiáját ahelyett, hogy a nyugati sajtónak nyilatkoznának.

De, ha mindezt félre is tesszük, vajon kik is lennének pontosan az Európába csempészett terroristák? Nyilván azok akik, alapos hely és nyelvismerettel rendelkeznek. Hivatalos információk szerint nagyjából húszezer európai ember ment az Iszlám Állam hívására Szíriába, hogy csatlakozzon a fegyveres dzsihádhoz. Az ISIS embere azt modta, hogy őket csempészteti haza a menekültek között. Azért ezzel a módszerrel, mert a „török hatóságok, és az európai kormányok tudnak ezekről az emberekről, igyekeznek megakadályozni hazatérésüket, ezért a légi út túlságosan kockázatos.”

A BuzzFeed megszólaltatott két török embercsempészt is, akik állítólag kulcsszereplői az terroristák Európába juttatásának. Az egyik azt mondta, több mint tíz harcosnak segített már nyugatra szökni, „akik a családjaikat akarták meglátogatni, vagy azért mentek, hogy készen álljanak”. A másik embercsempész pedig arról beszélt, hogy az interjú készítésekor nagyjából tíz ISIS-tag várt éppen csempészhajóra.

Az állítólagos ügynök az, aki azt mondta, hogy négyezer terrorista utazott már vissza Európába. A BuzzFeed újságírója meg is jegyzi, hogy tekintve az ISIS elleni nyugati erőfeszítéseket, és azt, hogy mennyire szem előtt van a terrorszervezet, ez szám túlságosan magasnak tűnik: az interjúalany valószínűleg csak pánikot akart kelteni a számmal.

A portál kérdéseire két amerikai szenátor is válaszolt. Az egyikük, a republikánus Richard Burr, aki januárban lett a hírszerzési bizottság elnöke azt mondta: „nagy biztonsággal kijelenthetjük, hogy folyik ilyen tevékenység, de nem tudjuk milyen mértékben.” A másik, szintén republikánus Lindsey Graham azt mondta: „hallottunk ilyenről”, majd hozzátette, hogy a probléma egyetlen megoldása, ha stabilizálódik a helyzet Szíriában.

A török hatóságok tagadták, hogy bármit tudnának arról, hogy terroristákat csempésznek Európába a menekültek között. Ennek ellenére a BuzzFeed cikk úgy zárul, hogy az egyik állítólagos embercsempész elmondja, az utóbbi időben rászálltak a török hatóságok.

A világ összes titkosszolgálata a nyomunkban van és próbál elkapni bennünket. De ha valaki kérdezi, hogy csempészek-e harcosokat, azt mondom, hogy nem, én csak menekülteknek segítek, hogy egy jobb életet találjanak.

A titkosszolgálatok meg pedig ezt valószínűleg mindezt készséggel el is hiszik – tesszük hozzá.

Szépen végighaladva tehát az eredeti, közel nyolc hónapos BuzzFeed cikken a következő mondható el az Express és az Origo friss cikkeiről: jó esetben felelőtlen szenzációhajhászás, rosszabban szándékos pánikkeltés motiválta őket. Utóbbi esetben ráadásul pont azt csinálták, amit ISIS állítólagos ügynöke akart tőlük.

Igen, lehetséges, hogy a menekültek tízezrei között terroristák szivárognak Európába. Csakhogy, ahhoz, hogy az ISIS terrorcselekményt kövessen el bármelyik Uniós országban, erre semmi szükség. Az Iszlám Állam eddig is Európában élő, radikalizálódott muszlimok tízezreit vette rá, hogy csatlakozzanak ügyükhöz. Sőt, periodikáikban éppen a “magányos sejt” elkövetési módra buzdítják európai követőiket, többek között bombakészítési tanácsokat adva neki.

A BuzzFeed cikkében megszólaló „terrorista” többször hangsúlyozza, hogy a cél a nyugati légicsapások, és dróntámadások miatti bosszú: terrorakciókkal rávenni a kormányokat, hogy állítsák le őket. Bár az ISIS elleni csapások azóta is zajlanak, sem Európában, sem Amerikában nem történt terrortámadás. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik