Nagyvilág

Magyarázkodik a menekültek miatt egy gazdag muszlim ország

“A válság 2011. évi kezdete óta az emírségek több mint 100 ezer szíriait fogadott be, akiknek lakhatási jogot is biztosított” – közölte egy illetéke az Egyesült Arab Emírségekből a francia hírügynökséggel.

A nevének elhallgatását kérő vezető szerint mintegy 250 ezer szíriai él jelenleg ebben az Öböl menti országban. Hozzátette: országa összesen 530 millió dollár (154 milliárd forint) segélyt adományozott a szíriai háború kezdete óta, és további 100 millió dolláros segélyt ajánlottak fel  2015 januárjában.

Az Öböl menti gazdag olajmonarchiák szíriai menekültekkel kapcsolatos szűkkeblűsége azóta vált bírálatok tárgyává, hogy migránsok ezrei életük kockáztatásával igyekeznek Európába, és Európa úgy döntött, hogy több tízezret befogad közülük. A közösségi portálokon terjedő bírálatokat olyan címkék alatt fogalmazzák meg, mint hogy “Az Öböl menti országok feladata a menekültek befogadása”.

Augusztus végére 4 millió szíriai hagyta el a háború által romba döntött közel-keleti országot, közöttük 1,1 millióan a szomszédos Libanonba menekültek. Az Egyesült Arab Emirátusoknak 9 millió lakója van, többségükben külföldiek. Virágzó gazdasága befektetők és álláskeresők millióit vonzza.

Az Öböl menti Együttműködési Tanács (GCC) hat országa – Szaúd-Arábia, Bahrein, Egyesült Arab Emírségek, Kuvait, Omán és Katar – eddig több milliárd dollárt költött a szomszédos Libanonban, Jordániában és Törökországban felállított menekülttáborokban összezsúfolódott szíriaiak életkörülményeinek javítására. A menekültek egy része azonban inkább elhagyja a táborokat, hogy az utazás veszélyei ellenére a nyugati országokban, főként Európában próbáljon szerencsét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik