Külföld
Strasbourg, 2015. szeptember 9.
Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke (b) fejen csókolja Martin Schulzot, az Európai Parlament elnökét (k) évértékelõ beszéde elõtt az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban 2015. szeptember 9-én. Jobbról Nigel Farage, az Egyesült Királyság Függetlenség Pártjának (UKIP) elnöke. (MTI/AP/Christian Lutz)

Juncker: “Európa határai szentek és sérthetetlenek”

24.hu
24.hu

2015. 09. 09. 14:36

“Az európai országok biztonsága és határai érinthetetlenek. Szeretném, ha ez teljesen tiszta és érthető lenne Moszkva számára” – mondta Jean-Claude Juncker az Európai Parlament plenáris ülésén tartott évértékelő beszédében, melyben áttekintette az Európai Unió helyzetét. “Lengyelország és a balti államok mellett valamennyi ország fontos tagja az uniónak és sosem, különösen krízishelyzetben nem gondolhatják azt, hogy nem vagyunk mellettük. Kötelességünk, hogy mindenkinek segítsünk” – tette hozzá.

Az orosz támogatást élvező kelet-ukrajnai szakadár csoportok tevékenysége és a Krím Moszkvához csatolása rosszul érinti a keleti tagországokat. Lengyelország, Litvánia, Lettország és Észtország attól tart, hogy Oroszország újból befolyást kíván szerezni a térség felett, mint a hidegháború idején. Juncker megerősítette, hogy tudniuk kell ezeknek az országoknak, hogy “a szolidaritás nem üres szó. Ott vagyunk és ott leszünk akkor is, ha egyszer szükség lenne rá.”

Beszéde szerint, amíg az EU fenntartja az Oroszország elleni szankciókat, addig sem zárja be kapuit Moszkva előtt, ha az erőfeszítéseket tesz az eddig közel 8000 életet követelt konfliktus megoldására. Európának továbbra is hangsúlyoznia kell, hogy a válságért nagy árat kell fizetni, ahogy azt is, hogy elkötelezett a probléma megoldásában. Az Oroszország elleni gazdasági szankciók érvényessége január végén lejár.

Az EU-nak nincs saját hadserege, ezért a védelmi tevékenység kizárólag nemzeti felelősség, noha Juncker már hosszú ideje támogatója egy európai hadsereg létrehozásának. Beszédében hozzátette: a tagországoknak magabiztosabb külpolitikát kellene folytatniuk, hogy hatékonyabban vehessenek részt az olyan konfliktusok megoldásában is, mint a szíriai vagy a líbiai, melyek közvetlenül érintik Európa biztonságát és jólétét.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.