Nagyvilág

Ha azt hiszi, Európában tarthatatlan a menekülthelyzet, nézzen szét, mi van a világban

Az Amnesty International nemzetközi emberi jogi szervezet az ausztrálok tájékoztatására készített infografikákat arról, hogy milyen helyzetben vannak a leginkább a szíriai polgárháború miatt menekülni kényszerülő emberek. Az adatok azonban az európaiak számára is érdekesek lehetnek.

Míg Európába eddig kétszázezernél kevesebb menekült jött, Törökország egymaga 1,9 millió szíriait fogadott be. Ez a 75 millió lakosú ország tekintetében is magas szám, de Libanonra még nagyobb teher hárul: ott most minden ötödik ember szíriai menekült, összesen 1,2 millió főről van szó. A szíriai menekültek 95 százalékát öt ország fogadja be. Míg Libanonban négy emberre, Jordániában tíz emberre, Törökországban pedig ötven emberre jut egy szíriai menekült, Németországban mindössze 0,12% a menekültek aránya a teljes lakossághoz mérten.

Szíria lakosságának több mint fele kényszerült elhagyni otthonát. A szomszédos országokba menekült emberek nyomorognak, Libanonban például fejenként 125 forint jut a napi élelmezésükre. Az összes szíriai menekült 2,6 százalékának adott eddig valamelyik ország letelepedési jogot. Annak az összegnek, melyet az ENSZ szükségesnek tartana a menekültek emberséges ellátására, mindössze 40 százaléka áll rendelkezésre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik